Rețea de inovare sociala privid drepturile copiilor marginalizati

Asociația „Stea” a reușit să mobilizeze părțile interesate din domeniul social și educațional din România cu scopul de a găsi și pune în comun soluții adaptate nevoilor copiilor și de a asigura o mai bună intervenție pentru copiii vulnerabili din zone marginalizate.

Așadar, 15 organizații și peste 60 de profesioniști (cadre didactice, asistenți sociali, psihopedagogi etc.) din țară au conlucrat la punerea în comun a know-how-ului și la favorizarea inovației sociale în domeniul drepturilor copilului.

Proiectul RISDEM a fost implementat în perioada noiembrie 2019 – iunie 2021 cu sprijinul Ambasadei Franței în România, a Institutului Francez din România și a partenerilor francezi: Aide et Action, Grenoble Isère Roumanie și Solidarité Enfance Roumanie. Nevoia de a demara acest proiect a pornit de la observarea faptului că la firul ierbii, în multe din zonele marginalizate, deși există diferiți factori interesați care acționează pentru respectarea drepturilor copiilor, de cele mai multe ori se constată o lipsă aproape totală de comunicare și cooperare între aceștia. Astfel intervenția este fragmentară, fiecare lucrează în limita constrângerilor proprii, iar rezultatele în ceea ce privește îmbunătățirea durabilă a situației copiilor vulnerabili sunt slabe, existând în continuare grave probleme privind abandonul școlar timpuriu, nevoi de bază nesatisfăcute, marginalizare și blocaj în cercul vicios al sărăciei din generație în generație. 

În cadrul acestui proiect echipa Stea a realizat 4 schimburi de experiență în orașele Baia Mare, București, Timișoara și Oradea unde a identificat modele de bune-practici dar și posibilități de replicare a celor cu rezultate pozitive. De asemenea, în parteneriat cu organizația Școala de Valori (București), Asociația Stea a organizat un program de formare cu 8 ateliere online, la care au participat 39 de profesioniști de la 14 ONG-uri și o instituție publică, interesați în a-și dezvolta competențele în domeniul noilor tehnologii, transferând și adaptând pe digital ceea ce ei realizează prin activități față în față (educație nonformală, dezvoltare de abilități de viață, animație socio-educativă, literație, educație remedială etc.).

Proiectul s-a încheiat cu o conferință internațională online la care au participat peste 60 de reprezentanți ai instituțiilor publice, ai organizațiilor non- gurvernamentale, ai comunităților marginalizate, profesioniști din domeniul social, cadre didactice și alte organisme publice sau private. În cadrul acesteia, experți- lectori din cadrul: Fundației Dezvoltarea Popoarelor Filiala Cluj (FDP Cluj); Organizației Pirita Children– Copiii din Pirita; Asociației Scoala de Valori; Asociației Grupul de Acțiune Locală Baia Mare; Fundației People to People împreună cu Asociația Stea și organizația Ecole Enchantille nous din Franța au prezentat exemple pozitive, modele de bune-practici existente la nivel local, național și internațional și rezultatele obținute (de exemplu: copii din medii defavorizare care cu sprijinul profesoniștilor din centrele de zi și a mediatorilor școlari au ajuns să aibă un parcurs educațional de succes). De asemenea, organizația franceză Rencontroms nous de la Toulouse, a împărtășit în cadrul ultimului atelier de formare în domeniul pedagogiilor digitale, experiența ei din domeniul medierii școlare și ativităților de permanență realizate în școli.

Unul din rolurile rețelei, dincolo de a facilita accesul la diferite metode și instrumente experimentate de membrii săi, este acela de a susține profesioniștii implicați în adaptarea și aplicarea la nivel local a diferite intervenții care funcționează cu succes în alte părți. Ne dorim ca această rețea să devină un spațiu de suport profesional reciproc pe termen lung”. A afirmat Cristina Bala, directorul Asociației STEA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.