Curiozitati despre Romania

Romania este o tara frumoasa, nedescoperita inca de multi dintre noi. Haideti sa descoperim in cele ce urmeaza cateva curiozitati despre tara noastra.

Stiati ca …

1. Primul oras din lume iluminat cu petrol lampant a fost Bucurestiul, in data de 1 aprilie 1857 orasul fiind luminat cu peste 1000 de lampi ?

2. Timisoara a fost primul oras din Europa iluminat stradal cu energie electrica in anul 1884 ?

3. In anul 1869, Timisoara era primul oras din Romania in care circula tramvaiul tras de cai ?

4. Castelul Peles din Sinaia a fost primul castel din Europa care a fost in totalitate iluminat electric ? Energia electrica era produsa de instalatia proprie a hotelului.

5. Civilizatia Cucuteni din judetul Iasi este cea mai veche din Europa ?

6. Sfinxul din Muntii Bucegi are aceeasi inaltime ca Sfinxul din Egipt ?

7. Bancnota romaneasca de 10 bani pusa in circulatie in anul 1917 era cea mai mica bancnota din lume, avand dimensiunile 2.75×3.80 cm ?

8. In Romania exista singurul cimitir vesel din lume ? Ati ghicit, este vorba de Cimitirul Vesel de la Sapanta, Maramures.

9. Romania este pe locul 9 in lume in ceea ce priveste productia de vin ?

10. In Romania au fost descoperite foarte multe schelete de dinozauri, teritoriul tarii noastre fiind un adevarat paradis al dinozaurilor acum milioane de ani ?

11. Cea mai inalta biserica din lume si a doua structura de lemn din Europa este Manastirea Peri din Sapanta, Maramures, avand o inaltime de 78 de metri ?

12. Stiloul a fost inventat de craioveanul Petrache Poenaru si a fost brevetat in mai 1827.

13. Cea mai inalta sculptura din Europa este chipul lui Decebal, sculptat intr-o stanca la Cazanele Dunarii ? Basorelieful are o inaltime de 55 de metri si o latime de 25 de metri.

14. Romania are pe teritoriul sau 7 locuri ce fac parte din patrimoniul UNESCO: Sighisoara, Delta Dunarii, satele transilvanene cu biserici fortificate, bisericile din nordul Moldovei, Manastirea Horezu, fortaretele dacice din Muntii Orastiei si bisericile din lemn din Maramures ?

15. Nicolae Paulescu a fost omul de stiinta roman care a descoperit insulina si a numit-o initial pancreina ?

16. Atunci cand vorbim de aur, Romania este una dintre cele mai bogate tari din lume, avand si singurul muzeu de aur din Europa, cu aproximativ 1300 de exponate ?

17. Un crater de pe Marte poartă numele românesc Oituz ? Denumirea a fost dată la propunerea lui Radu Dan Căpitan, cercetător la The University of Western Ontario.

18. Cuvintele „Dor” şi „Doină” nu pot fi traduse cu exactitate în nicio altă limbă de pe Pământ ?

19. Munţii Carpaţi reprezintă al doilea cel mai lung lanţ muntos din Europa ? 51% din lanțul muntos al Carpaților se află pe teritoriul României.

20. Poezia „Luceafarul” scrisă de Mihai Eminescu, a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind „cel mai lung poem de dragoste” ? Poezia are 98 de strofe.

21. În România există cel mai lung lant de munți vulcanici din Europa. Acesta este format din Munții Oaș – Munții Tibles – Munții Călimani – Munții Gurghiu și Munții Harghita ?

22. Oraşul Constanţa, cunoscut în latină ca Tomis Constantiana, împreună cu regiunea din jur, este cel mai vechi oraş de pe teritoriul României ? Prima atestare datează din anul 657 î de Hr.

23. Peștera cu cele mai mari dimensiuni din România este Peștera Vântului din Munții Pădurea Craiului, cu o lungime de 52 de km ?

24. Românii au avut un cuvânt de spus în istoria cafelei ? Timișoreanul Francesco Illy a pus bazele companiei ce-i poartă numele, una dintre cele mai mari din lume.

25. Cel mai mic oraș din România este Băile Tușnad ? Acesta are o populație de doar 1.641 de locuitori.

26. Strada Sforii din Brașov este cea de a treia cea mai îngustă stradă a Europei ? Pe primul loc se află Spreuerhofstraße din Germania și Parliament Street din Marea Britanie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.