Avocat acuzat de DNA Oradea de trafic de influență, achitat definitiv de Înalta Curte

Avocatul sătmărean Adrian Vasile Bob a scăpat definitiv de acuzațiile de trafic de influență pentru care a fost cercetat într-un dosar instrumentat de DNA Oradea. Înalta Curte de Casație a respins, joi, apelul declarat de procurorii anticorupție împotriva hotărârii de achitare pronunțată în urmă cu un an de Curtea de Apel Oradea. Instanța a stabilit atunci că faptele de care a fost acuzat avocatul nu există, decizie menținută acum de Curtea Supremă.

În luna noiembrie 2017, procurorii anticorupție din Oradea dispuneau trimiterea în judecată a avocatului Adrian Vasile Bob, din cadrul Baroului Satu Mare. În rechizitoriul DNA se arăta că avocatul ar fi comis traficul de influență de care era acuzat în perioada iulie 2012 – ianuarie 2013.

Concret, Adrian Vasile Bob era acuzat că ar fi pretins de la un executor judecătoresc aproximativ 130.000 de lei. Suma reprezenta 3% din cei peste 4,3 milioane de lei pe care executorul trebuia să îi încaseze de la Ministerul Finanțelor Publice cu titlul de despăgubiri pentru 101 persoane fizice stabilite de instanțele de judecată în baza Legii 221/2009 (privind condamnările cu caracter politic și măsurile administrative asimilate acestora, pronunțate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989).

Banii respectivi au fost pretinși de inculpat sub pretextul de a-i remite mai departe către doi funcționari publici din cadrul Ministerului Finanțelor Publice și unul din cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Satu Mare, pe care a promis că-i va determina să dispună și să urgenteze plata sumei de bani sus – menționate”, susținea DNA Oradea.

Aceștia din urmă precizau că, în același context, în perioada august – septembrie 2012, avocatul ar fi primit de la executorul judecătoresc 27.000 de lei, în două tranșe.

Doi ani și jumătate a durat procesul de la Curtea de Apel Oradea, unde, la fel ca în fața Înaltei Curți,  Adrian Vasile Bob a fost apărat de avocații Robert Balogh și Răzvan Doseanu. Pe 8 aprilie 2020, judecatorul Levente Antik, de la CA Oradea, a decis achitarea lui Bob, pe motiv că fapta de care este acuzat nu există.

DNA a atacat sentința la Înalta Curte de Casație și Justiție. Apelul procurorilor anticorupție a fost respins azi de judecătoarele Rodica Cosma, Anca Mădălina Alexandrescu și Cristina Marcu, din cadrul secției penale a ÎCCJ. În acest fel, hotărârea de achitare pronunțată de Curtea de Apel Oradea este definitivă.

Sursa: www.bihorjust.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.