La Camarzana, oamenii nu au incredere in vaccinul anti-Covid. Ce spune doctorita din sat ?

În cinci luni, în Cămârzana doar 10 săteni și-au manifestat încrederea în recomandările comunității științifice, scriu jurnalistii de la www.pressone.ro. Aici, medicul din sat e sceptic în legătură cu eficiența vaccinului și mai așteaptă, primarul nu vrea să-și pună în pericol oamenii și mai așteaptă.

Vaccinul a împărțit lumea din sat, în sensul că sunt unii care se mai gândesc și alții care știu sigur că nu-l vor face deloc. Autoritatea medicală din Cămârzana, medicul de familie, s-a pronunțat împotrivă:

Doctorița noastră o zis că nu vrea să moară oamenii din cauza ei, că unii rezistă de la vaccin, alții nu. Se mută acuma cu casa, că ea de la releurile alea nu rezistă să steie sub deal. Sunt niște antene să meargă interneturile și ăstea. Îs mai multe puse și o zis doctorița că alea tare atacă”.

Problema vaccinării nu e în niciun caz problema primarului. .

Io i-am întrebat dacă vor să se vaccineze. Nu ne vaccinăm, domn’ primar!, mi-au spus. Doamne ferește să se întâmple ceva! Vine la mine cel sau cea care a rămas fără un părinte să-mi zică: dom’ primar, tu mi l-ai chemat să se ăsta… I-am spus și domnului prefect, cu care am o relație bună, că nu pot să fac așa ceva. Vin copiii plecați să-mi zică apoi că din cauza mea o murit tata, mama sau bunicu’. Nu! Eu îi anunț dacă vine o caravană. Vreți să vă? Nu se înregistrează nimeni. Mulțumesc frumos. Io ce să fac?”, întreabă Ionici.

Primarul o invocă pe doctorița de familie din comună, Roxana Todică. Aceasta ar fi putut să-i vaccineze pe cămârzeni, dar „e anti, e împotrivă”. Are o reputație solidă în zonă, aflăm, fiind „o profesionistă desăvârșită, jos pălăria”, iar refuzul ei de a se vaccina l-a pus pe gânduri și pe primar.

Cel mai apropiat centru de vaccinare e la 20 de kilometri de Cămârzana, la Negrești-Oaș. Direcția de Sănătate Publică Satu Mare s-a oferit să reducă distanța și să trimită o echipă mobilă, doar în condițiile în care 20 de cămârzeni se vor înscrie pe o listă la doctorița de familie.

Întotdeauna au fost discuții, controverse legate de vaccin, doar dumneavoastră faceți parte exact din media. Deci în media se promovează și pro, și contra, știți mai bine decât mine. Am discutat cu oamenii din Cămârzana, fiecare așteaptă deocamdată efectele asupra celorlalți. Știți că sunt discuții, că nu sunt studii de faza a treia, pe termen lung, și fiecare așteaptă să vadă ce se întâmplă cu alții. S-a oferit DSP Satu Mare să facă o echipă mobilă. Am pus un anunț și așteptăm răspunsuri. Deocamdată e la fel ca până acum”.

Sursa: www.pressone.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.