Tradiții și obiceiuri de Rusalii, ce este interzis astăzi

Potrivit tradiției vechi românești, cei care nu vor respecta sărbătoarea Rusaliilor vor avea de-a face cu Ielele tot anul, adică spirite malefice care fac rău. Conform tradiției, în zilele de Rusalii este interzis să faceți treburi casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau curățenie în această zi sfântă.

De asemenea, obiceul mai spune că nu este bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi. Mai mult, în această zi nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, mai ales pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele în calea ta  și te pot îmbolnăvi de boala denumită popular “luat din Rusalii”.

Totodată, nu este bine să te urci în pomi sau să vizitezi locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă. Dacă faci, totuşi, aceste lucruri, pune-ţi în buzunar sau în sân pelin, pentru a te proteja de mânia Ielelor.

La se mai păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la sfințit crenguțe de tei și nuc, urmând să  împodobească cu ele casele și icoanele. În anumite zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin.

Credincioșii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste ierburi, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau amenințați de către Ielele neiertătoare.

În aceste zile, este bine să ungi ușile cu usturoi pentru ca locuinţa să fie păzită de rele şi ghinion tot restul anului. De asemenea, pentru a ţine duhurile rele la distanţă de gospodăriile lor, oamenii îşi pun în case pelin şi usturoi. În zilele de Rusalii, este bine să pui frunze de pelin în toate băuturile pe care le consumi, mai puţin în apă.

De la Duminica Rusaliilor, timp de noua săptămâni, nu este bine să culegi plante de leac.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.