Via Mariae. România și Austria, unite de un traseu de pelerinaj

Via Mariae” este un traseu de pelerinaj care unește locurile de închinare la Maica Domnului, începând de la Mănăstirea Putna şi până în Austria, la Mariazell. Ruta de pelerinaj traverseaza și judetul Satu Mare.

Este vorba despre un drum spiritual turistic, un drum care se bazează pe cinstirea Sfintei Maria de către popoarele din Europa Centrală, dar totodată unește locurile mariane și valorile istorice, culturale aflate de-a lungul traseului, fără deosebire de religie.

Via Mariae face legătura în direcția est-vest între: Mariazell din Austria, Budapesta, Máriapócs și Șumuleu Ciuc, iar în direcția nord-sud între: Czestochowa, Esztergom, Budapesta și Medjugorje. Drumul trasează o cruce pe harta Europei Centrale (Austria, Ungaria, România, Slovacia, Polonia, Croația, Bosnia), realizând astfel o rețea de trasee de pelerinaj bazate pe valorile locale, asemănător cu El Camino.

În România, Via Mariae pornește din Carei și strabate judetele: Satu Mare, Sălaj, Cluj, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Bacău, Neamț, Suceava, ajungând până la Putna, aproape de granița cu Ucraina. Principalele obiective ale sale sunt sanctuarele mariane de la Nicula (jud. Cluj), Șumuleu Ciuc (jud. Harghita), Mănăstirea Neamț (jud. Neamț), Cacica și Putna (jud. Suceava). În fiecare localitate prin care trece există cel puțin un obiectiv turistic, cultural sau natural.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.