Șeful Gărzii de Mediu propune ca arderea deșeurilor să devină infractiune !

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, propune ca arderea deșeurilor pe câmpuri să fie considerată infracțiune, nu doar contravenție.

Obiectivul șefului Gărzii de Naționale de Mediu este ca instituția pe care o conduce să fie la fel de eficientă ca cele din țările occidentale. El a dat exemplul Italiei, unde oamenilor le este mai frică de respectiva instituţie decât de Poliţie.

Acum e în reconstrucţie Garda de Mediu, în reorganizare. Din păcate, lucrurile nu se întâmplă cu viteza cu care îmi doresc, dar eu sunt optimist, cel puţin sunt pe masă aceste subiecte şi se lucrează la ele astăzi”, a spus Octavian Berceanu.

Modificările legislative privind Garda de Mediu, care ar permite o activitate mai intensă și legi mai drastice, sunt aşteptate în următoarea sesiune parlamentară, care are loc din septembrie până în decembrie.

Sunt poate lucruri care astăzi sunt sancţionate drept contravenţii – depozitările ilegale pe câmp -, în restul Europei ele sunt infracţiuni. (…) Arderea unui camion de deşeuri sau arderea pe câmp trebuie să devină infracţiune din punctul nostru de vedere, altfel, mergem să amendăm la nesfârşit; ştim că foarte multe din aceste persoane poate nu au nici acte de identitate, dacă le dăm amendă, niciodată nu va fi plătită şi rămânem cu nişte amenzi date fără ecou. Mai mult, amendăm primăriile, nu e nicio plăcere să amendezi primăriile, pentru că plăteşte contribuabilul. (…) Între timp, foarte mulţi primari din România nu fac nimic pentru colectarea selectivă, nu fac nimic pentru a denunţa depozitările ilegale, din contră, îi găsim generând aceste gropi ilegale de deşeuri. Până nu punem presiune şi pe primari, nu vom rezolva foarte multe din probleme. Amenda pentru un primar e cam de 500 de lei”, a mai declarat Berceanu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.