Azi este “Ziua Eroilor”

Ziua Eroilor” a fost instituită oficial în România începând cu anul 1920, prin Decretul nr. 1913 din 4 mai stabilindu-se ca această zi de omagiere a Eroilor Neamului să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului Iisus Hristos, dată reconfirmată prin Legea pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți, promulgată prin Decretul nr. 3530, din 2 septembrie 1920.

În această zi, în toate catedralele, bisericile, mănăstirile din ţară, dar şi din străinătate, sunt oficiate slujbe de pomenire a eroilor neamului.

În primăvara anului 2021, în județul Satu Mare, la inițiativa avută de conducerile Asociațiilor județene ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații, a fost demarat proiectul „Comemorarea Eroilor Neamului”, un proiect amplu la care participă și Muzeul Județean Satu Mare.

Primul eveniment de comemorare a avut loc la „Monumentul Eroului Necunoscut” din municipiul Satu Mare, urmat de festivitățile din: 16 aprilie – Hodod și Lelei; 7 mai – Mădăras, Ardud și Gerăușa; 21 mai – Cean, comuna Săuca, desfășurate sub patronajul Instituției Prefectului Județului Satu Mare, cu participarea reprezentanților Consiliului Județean Satu Mare, Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, Muzeului Județean, a unităților din sistemul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională de pe raza județului Satu Mare, precum și ai cultelor religioase.

În data de 11 iunie 2021 vor avea loc manifestări de comemorare a Eroului necunoscut căzut în cel de-al Doilea Război Mondial, ce este înmormântat în curtea Bisericii Ortodoxe din Sărăuad – Tășnad.

Scopul acestor acțiuni este de întreținere a locurilor de veci ale militarilor români căzuți în cele două războaie mondiale, precum și păstrarea memoriei acestora în mentalul colectiv, inclusiv a tinerei generații.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.