Tehnologia care ajută persoanele cu paralizii grave să-și transforme gândurile în mesaj

Un nou implant pe creier transformă gândurile în mesaje, cu o acuratețe de peste 90%. E o performanță reușită de proiectul BrainGain care încearcă să le redea autonomia și posibilitatea de comunicare celor cu paralizii grave.

Așa numitul „texting” – sau scrierea de mesaje pe telefon – e mai lent ca vorbirea, dar pentru mulți dintre noi a devenit un mod natural de a comunica.

Datorită unei noi interfețe creier-computer, persoanele cu paralizie pot realiza acum același lucru. Imaginându-și mișcările pe care le face când scrie o scrisoare, un om cu leziuni spinale a reușit să-și traducă gândurile în text, cu o viteză care rivalizează cu felul în care o persoană sănătoasă tastează la un smartphone.

Cu 90 de caractere pe minut și cu o precizie de peste 90 la sută după autocorrect, a depășit orice experiment cu implanturi neuronale realizat anterior.

La baza experimentului se află o populară și foarte puternică rețea neurală – RNN – căreia i s-au adăugat câteva trucuri preluate din algoritmii de învățare automată. Finalitatea este un implant care foloseste inteligența artificială pentru a converti în text semnalele electrice ale creierului generate atunci când cineva imaginează scrisul de mână. Rezultatul este afișat pe computer, în timp real.

Experimentul ar putea contribui la restabilirea comunicării la persoanele paralizate, pe care le-ar putea ajuta să se exprime și să-și împărtășească gândurile.

Sursa: www.digi24.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.