Autostradă construită cu cenușă de hârtie în loc de ciment. Vezi unde

Pentru o autostrada din Spania, constructorul folosește cenușa de hârtie, în loc de beton. Ce argumente are acesta ?

În construcția de drumuri, avem nevoie de cele mai puternice materiale. Și pentru asta de obicei folosim ciment. Dar această cenușă de hârtie nu doar că arată ca cimentul, ci îndeplinește toate cerințele tehnice. În plus, este și mai ecologică”, explică Juan Jose Cepria Pamplona, manager de proiect al companiei Acciona, care construiește autostrada.

Acciona consideră că utilizarea cenușii de hârtie în loc de ciment îi va permite să reducă semnificativ amprenta de carbon a șoselei.

Impactul potențial al proiectului este enorm. Am calculat că putem elimina 65-75% din emisiile de CO2 asociate. Și, la o scară mai largă, am putea economisi până la 18.000 de tone de ciment pe an”, spune Cepria Pamplona.

Dar beneficiul nu este doar reducerea emisiilor de carbon. Prin utilizarea cenușii de hârtie – adică deșeuri de hârtie și celuloză arse care nu mai pot fi reciclate – compania transformă gunoiul, care cel mai probabil ar ajunge într-un depozit de deșeuri, într-o resursă.

Autostrada din La Font de la Figuera este unul dintre cele trei proiecte pilot de acest fel, dar Juan Jose spune că Acciona are planuri mari pentru viitor.

Proiectul paperChain, care reunește 20 de parteneri din 5 țări, intenționează să utilizeze 15% din deșeurile de hârtie care ajung în depozitele de gunoaie și să le transforme în materii prime secundare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.