Povestea puscariasilor care și-au incendiat celula în Penitenciarul Satu Mare. Trei morti

Un orădean a fost condamnat la 15 ani de închisoare, iar alţi doi la câte 14 ani de detenţie, după ce, anul trecut, în timp ce erau încarceraţi, au baricadat celula și au dat foc saltelelor, provocând moartea altor trei persoane încarcerate, intoxicate cu monoxid de carbon.

Incidentul s-a produs în seara zilei de 19 martie, anul trecut, imediat după apelul de seară de la ora 20.00, într-o celulă din Penitenciarul Satu Mare.

Deţinuţii au blocat cu paturile uşa celulei situate la etajul III al clădirii, au adunat saltelele şi le-au dat foc, înghesuindu-se apoi cu toţii în baie, unde aveau şi un mic geam, pentru aerisire.

Fumul gros degajat de saltelele care ardeau mocnit a pătruns, însă, rapid, şi în încăperea în care oamenii stăteau claie peste grămadă, căţărându-se unii peste alţii, cu schimbul, ca să poată respira. Trei dintre ei au murit în scurt timp, iar doi au fost găsiţi inconştienţi de pompierii care au spart uşa celulei ca să stingă focul şi să-i evacueze.

Cazul a ajuns în faţa instanţei pe 20 mai 2020, trimis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, cu acuzaţii de omor calificat faţă de trei persoane: Lakatos Peter Karoly, considerat de procurori iniţiatorul rebeliunii, respectiv Flavius Hendre și Octavian Mermeje, cei care l-au ajutat.

Lakatos fusese închis în 2018, condamnat la 4 ani de detenţie, după ce fusese prins cu mai multe fete scoase la produs pe Calea Borşului din Oradea. Hendre încasase 2 ani şi 3 luni în 2019, pentru tâlhărie calificată, după ce a atacat un bărbat în zona gării din Oradea. Şi Mermeje a fost condamnat tot pentru tâlhărie, în 2017, primind 3 ani şi 11 luni de detenţie după ce a atacat-o pe vânzătoarea unui ABC din Oradea, smulgându-i lănţişorul de aur de la gât.

Procurorii au stabilit şi motivul rebeliunii: din pricina pandemiei, deţinuţilor li s-au oprit activităţile din exterior, pachetele, dar şi vizitele intime. Lakatos şi Mermeje erau oricum deja supăraţi, căci li s-au respins cererile de eliberare condiţionată, iar faptul că nu-şi mai puteau vedea nici nevestele i-a înfuriat.

Procesul se află acum pe rolul Curţii de Apel Oradea după ce, pe 26 martie, Tribunalul Satu Mare l-a condamnat pe Lakatos la 15 ani de detenţie, iar pe Hendre şi Mermeje la câte 14 ani de detenţie.

Sursa: www.ebihoreanul.ro