Miturile alimentatiei: Dieta cu cartofi fierti, oua, supa de varza te ajuta sa slabesti

In ultimul timp o multime de siteuri publica tot felul de diete absurde. Iata cateva titluri de articole ce le poti gasi cu o simpla cautare:

– Dieta cu pepene verde. Vezi cum slabesti 3 kilograme in numai 5 zile

– Dieta cu cartofi fierti: slabeste cinci kilograme in trei zile!

– Cum sa slabesti 5 kilograme in doar o saptamana cu dieta cu ouă.

E logic ca sunt inselatorii din primul moment in care te uiti pe Google si vezi ca unele articole zic pepene rosu, altele pepene verde, unele zic 3 kg in 5 zile, altele 5 in 3, altele 5 in 7, altele 8 in 13… si toate despre aceeasi dieta „minune”.

Mai rau de atat, nu gasesti aceste absurditati doar pe site-urile revistelor de scandal ci si pe site-uri aparent respectabile. E trist sa vezi moralitatea acestor marci si cum isi vand sufletul pentru click-uri (si bani) in plus.

De obicei, aceste diete:

– Au trei mese pe zi – mic dejun, pranz si cina

– Contin un ingredient de baza care se gaseste la 1-3 mese ale zilei (oua fierte la dieta cu oua, mere la dieta cu mere, hirsca la dieta cu hrisca si asa mai departe)

– Contin cate un pic de piept de pui la aburi, alteori un fruct, un pic de branza fara grasime, ton in apa, legume proaspete sau fierte si alte astfel de alegeri sarace in calorii la unele mese.

Iar singurul motiv pentru care par sa functioneze e faptul ca te limiteaza la un numar foarte mic de calorii.

O multime de persoane ce au trecut prin dieta dupa dieta, au slabit si s-au reingrasat ajungand dupa fiecare incercare tot mai nesanatoase, firave si pufoase.

Chiar daca numarul pe cantar e mai mic dupa o astfel de dieta, pierderea e in mare parte din rezervele de glicogen si apa (care revin imediat la loc dupa revenirea la alimentatia normala) … plus pierderi in masa musculara – care s-ar putea sa nu mai revina niciodata (in special dupa varsta de 30 si ceva de ani) si fara de care corpul arde tot si tot mai putine calorii zi de zi, ingrasandu-se de pe urma unei cantitati mai mici de alimente.

Mai rau de atat, nu doar pierderile in masa musculara ci si modificarile hormonale cauzate de aceste diete restrictive pot face slabirea mult mai dificila pe termen lung.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.