Zeci de morti si peste 20 de raniti in Israel. O parte dintre victime, originare din Satu Mare (Foto

Tragedie în Israel la un festival religios, unde joi (29 aprilie) noaptea, au murit cel puțin 44 de pelerini și alți peste 20 au fost răniți, unii în stare gravă. Televiziunile din Israel au transmis imagini șocante cu oameni cărați pe tărgi sau în brațe, cu zeci de cadavre înșirate în apropierea arenei unde a avut loc tragedia.

Victimele panicii în masă de la muntele Meron sunt, în mare parte, urmașii unor evrei din România, o parte chiar din Satu Mare.

La un moment dat, entuziasmul și bucuria s-au prefăcut în durere, șoc și lacrimi. Întinși pe jos, oamenii s-au transformat în obstacol și prilej al poticnirii celor din jur. Alți pelerini s-au împiedicat de trupurile căzute, prăvălindu-se peste ele. A izbucnit panica, oamenii prăbușindu-se în busculadă unii peste alții. În vacarmul strigătelor muribunzilor și urletelor panicaților, călcați în picioare de alți pelerini, 44 de credincioși și-au pierdut viața. Între ființele zdrobite și asfixiate: copii, unii mici, scriu jurnalistii de la www.dw.com. Procuratura a deschis o anchetă.

Mare parte dintre cei uciși aparțineau unei grupări hasidice originare din Satu Mare, desprinse din alta, mai celebră, datorită unor seriale populare, dar nu mai puțin pioasă, dreptcredincioasă, ostilă ingerințelor și lumii laice, deschiderilor seculare, sionismului și statului evreu.

Pelerinajul, care are loc cu ocazia sărbătorii Lag Baomer, se desfăşoară la Meron, în jurul presupusului mormânt al rabinului Shimon Bar Yochai, un talmudist din secolul al II-lea, căruia i se atribuie scrierea Zoharului, opera centrală a misticismului evreiesc. Lag Baomer este o sărbătoare plină de bucurie, ce marchează amintirea încheierii unei epidemii devastatoare în rândul elevilor unei şcoli talmudice din acea vreme.

Autorităţile au permis participarea a 10.000 de persoane în incinta mormântului. Potrivit organizatorilor însă, peste 650 de autobuze au fost închiriate în toată ţara, ceea ce înseamnă cel puţin 30.000 de persoane, în timp ce presa locală a raportat peste 100.000 de participanţi.

Surse din poliție au declarat pentru ziarul Haaretz că busculada a început după ce unii participanți au alunecat pe trepte la ieșirea de pe o arenă, provocând apoi căderea altor persoane.

Inițial, s-a crezut că o parte a arenei ar fi cedat sub presiunea miilor de credincioși. De fapt, pelerinii s-au călcat unii pe alții în picioare, în momentul în care peste o mie de oameni au încercat să părăsească incinta în același timp.

Sursa: www.dw.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.