Ora de vara. Medicii trag un semnal de alarma

În această noapte am trecut la ora de vară. Ora 3 a devenit ora 4, iar noaptea de sâmbătă spre duminică a fost mai scurtă cu o oră.

Lumina pe care o primim de la soare ne influenţează starea de spirit, dar şi sistemul imunitar, prin aportul de vitamina D. Aşa-numitul ritm circadian determină echilibrul fiecărei persoane, între orarul de somn şi de veghe.

Dar asta nu e tot. Această schimbare ne afectează inclusiv creierul. Specialiştii atrag atenţia. Pe măsură ce emisfera nordică se apropie mai mult de soare, creierul uman produce mai puţini hormoni ai somnului şi, desigur, devenim mai energici.

Toate aceste schimbări sunt dirijate firesc de ceasul biologic din interior, iar intervenţia bruscă prin care dăm ceasul cu o oră înainte nu face decât să strice acest echilibru, susţin medicii.

Medicii vin cu avertismente clare. Scade producţia de anticorpi şi scade rezistenţa faţă de infecţiile virale. În momentul actual e foarte proastă această trecere la ora de vara prin efectele asupra sistemului imunitar, deoarece creşte riscul infecţiilor cu coronavirus şi scade răspunsul în anticorpi la vaccin.

Aceste efecte negative ale trecerii de la ora de iarnă la ora de vară pot persista până la 10 săptămâni, iar medicii susţin că în prima săptămână ne e cel mai greu. E suficient o oră să dormim mai puţin şi totul se dereglează, apar insomniile.

Lipsa de somn creşte incidența cancerului, scade durata de viaţă, creşte îmbătrânirea la nivel celular, creşte nivelul inflamaţiei în organism.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.