Așa arata un santier în centrul Satmarului, în anii ‘70 (Foto)

În anii ‘70, zona actualului Centru Nou al municipiului Satu Mare era în plin santier. Construcția Palatului Administrativ a început în 1972 și s-a terminat în 1984.

Santierul anilor ‘70 din buricul Satmarului poate fi văzut și în fotografia atasata acestui articol. În poza se vede Palatul Administrativ care se înaltă cu mult peste cladirile deja existente în zona. La finalizarea lucrarilor, în 1984, cu cei 97 de metri cât măsoara de la sol pana în vârf, aceasta era cea mai înaltă clădire din țara, un adevarat „zgarie nori” al acelor vremuri.

Amenajarea terenului unde în prezent se afla Centrul Nou a mers mai greoi, deoarece solul fiind nisipos, trebuia consolidat. Palatul Administrativ măsoară 97 de metri în înălțime și are o suprafața de aproximativ 12.000 de metri patrati.

Clădirea a fost realizata după proiectul arhitectului iesean Nicolae Porumbescu. La ridicarea clădirii se spune ca au lucrat aproximativ 1000 de muncitori, iar construcția a costat nu mai puțin de 3 miliarde de dolari, calculat la cursul BNR din 1985.

Sursa foto: Facebook Robert Daniel Pop

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.