E ca Bojdeuca lui Ion Creanga. Casa de poveste în inima Oasului (Fotogalerie)

Privind-o, ne duce cu gândul la Bojdeuca lui Ion Creanga din vestitele „Amintiri din copilarie”. Este o casa în inima Oasului, ridicată pe undeva prin veacul al XVII-lea.

Având în vedere caracterul pitoresc al constructiei, pe casa și-au pus ochii și cei de la Muzeul Satului din Bucuresti, dorind sa o cumpere, iar apoi sa o transporte în Capitala. În prezent casa se afla în proprietatea Muzeului Judetean Satu Mare.

„Casa Iacob Marcut a lui Grigor” a intrat si în atenția celebrului etnolog din campaniile gustiene, Gheorghe Focșa. Acesta, cercetând satul Călinești-Oaș, imediat ce a văzut casa, și-a dat seama de valoarea ei.

A depus eforturi mari pentru a o cumpăra și transporta la Muzeul Satului din București, însă proprietarii au refuzat să o vândă.

Muzeul Județean Satu Mare a reușit să o achiziționeze, dar cu unele condiții. Mărcuț Iacob a lui Grigor nu voia să se mute din casa în care s-a născut și a trăit, astfel că a cerut să se bucure de uzufructul ei, pe timpul vieții. Astăzi, pitoreasca locuință aparține Muzeului Judetean Satu Mare și este păstrată „in situ” în locul ei ancestral. Este printre puținele locuințe de secol XVIII din Țara Oașului, care încă mai este în picioare și a fost declarată monument istoric de categoria B.

Sursa foto: Muzeul Judetean Satu Mare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.