Mani Gyenes s-a întors acasă. Rider-ul reușește un nou Dakar de excepție

Participarea în cea de a 43-a ediție a Raliului Dakar părea imposibilă după accidentarea din iunie 2020, acum însă pilotul sătmărean se întoarce acasă cu două trofee, unul chiar la cea mai dură clasă din raliu – Original Malle Moto (fără asistență tehnică).

Mani a fost sprijinit în aventura sa de familie, prieteni, colegi și de sponsorii Autonet Import, Varta, Vectra Racing, Schlemmer și KTM Center.

Dakar 2021, a doua ediție găzduită de Arabia Saudită, a debutat pe 3 ianuarie în Jeddah, iar după 12 etape și aproape 8.000 de kilometri parcurși, a revenit în orașul de pe malul Mării Roșii, pe 15 ianuarie. Raliul Dakar este cunoscut drept cea mai dură provocare, ce ține de anduranță, din motorsport, însă, anul acesta, chiar s-a dovedit că devine și din ce în ce mai dificil de la o ediție la alta. Comparativ cu 2020, când raliul s-a desfășurat pentru prima oară în Peninsula Arabă, în 2021 navigația a fost mai dificilă, roadbook-urile au fost înmânate în toate zilele cu 20 de minute înainte de start, au fost explorate zone noi și traseul a avut mai multe dune, multe porțiuni cu iarba cămilei, dar totuși, la fel ca în ediția precedentă, foarte multă piatră. De la dune mari, dune sparte, dune cu piatră la bază, ueduri, podișuri cu trasee extrem de rapide cu nisip și piatră, canioane și stânci, care par că au crescut din nisip, la munții din nord, traseul a fost un mix foarte solicitant.

Pentru Emanuel Gyenes acesta a fost al 11-lea Dakar, iar principalul său obiectiv a fost să ajungă la finiș, având în vedere accidentarea suferită în iunie 2020. Concurând la clasa fără asistență tehnică, sătmăreanul a trebuit să își pregătească singur motocicleta, după fiecare etapă, și să își dozeze energia de-a lungul celor două săptămâni. Nopțile dormite în cort, uneori și la 5 grade C°, au fost urmate, în 90% din situații, de treziri în jurul orei 4 dimineața și pornit apoi, din bivuac, către proba specială, înainte de răsăritul soarelui.

În pofida efortului de a concura după o accidentare foarte gravă, Mani a reușit să încheie raliul pe locul 2/II la Malle Moto, clasă pe care a și câștigat-o de altfel anul trecut, să fie pe locul 2 la clasa Maraton (a câștigat această clasă în 2011 și 2015) și să treacă linia de sosire pe locul 23, în clasamentul general al categoriei Moto.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.