Închisoare de pana la 10 ani pentru discriminarea romilor. Legea a fost publicata în Monitorul Oficial

Cei care vor promova idei antițigăniste riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani, după ce o lege menită să prevină şi să combată discriminarea faţă de romi a fost publicată marţi în Monitorul Oficial.

Legea nr. 2/2021 va intra în vigoare de vineri, 8 ianuarie.

În ceea ce privește faptele pedepsite cu închisoare, legea stabilește următoarele:

    • promovarea în public, în orice mod, a unor idei, concepții sau doctrine antițigăniste, precum și utilizarea în public a unor simboluri antițigăniste, fapte pedepsite cu închisoare de la trei luni la trei ani. Excepție fac actele săvârșite în interesul artei, științei, cercetării, educației sau dezbaterii unor aspecte de interes public;
    • distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului prin orice mijloace, de ştiri şi informaţii, materiale antiţigăniste, fapte pedepsite cu închisoare de la un an la cinci ani;
    • aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unei organizații cu caracter antițigănist, faptă pedepsită cu închisoare de la trei la zece ani. Excepție fac persoanele care denunţă autorităţilor existenţa organizaţiei, înainte ca aceasta să fi fost descoperită.

Conform legii, prin organizaţie cu caracter antiţigănist se înţelege orice grup format din trei sau mai multe persoane care îşi desfăşoară activitatea temporar sau permanent în scopul promovării ideilor, concepţiilor sau doctrinelor antiţigăniste.

Simboluri antiţigăniste se referă la drapelele, emblemele, insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum şi orice alte asemenea însemne care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

Materiale antiţigăniste sunt considerate imagini, mesaje text, conţinut audio-video, precum şi orice alte asemenea reprezentări, care transmit idei, concepţii sau doctrine care promovează antiţigănismul.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.