Ce aduce Anul Nou? Carburanți mai scumpi, salarii înghețate, creșterea alocațiilor

Benzina şi motorina s-au scumpit la pompă începând din 1 ianuarie 2021, ora 00.00, ca urmare a majorărilor de accize operate conform Codului fiscal.

Astfel, de la 1 ianuarie 2021, acciza pentru benzina fără plumb are o valoare de 1.827,13 lei pe mia de litri, în creştere de la 1.773,46 pe mia de litri, potrivit Ministerului Finanţelor. De asemenea, pentru motorină, acciza creşte la 1.674,55 pe mia de litri, de la 1.625,37 lei pe mia de litri.

Aceste majorări determină o creştere de 6 bani, în medie, pentru preţul benzinei şi motorinei, având în vedere că taxele (acciza şi TVA) reprezintă aproximativ jumătate din preţul final al acestor produse.

Cresc facturile la energie electrică de la 1 ianuarie, fiind mărite tarifele de distribuție pentru toate cele opt companii de distribuție zonale. La această scumpire se adaugă o a doua, venită din liberalizarea completă a pieței de energie de la 1 ianuarie. Toţi clienţii casnici au dreptul să îşi schimbe furnizorul de energie electrică pe tot parcursul anului 2021. Astfel, creșterile vor fi de cel puțin 4-5%, creșterea la o factură la apartament urmând să fie de circa 1,3 lei, iar la o casă cu aproape 3 lei.

Alocațiile pentru copii cresc cu 20% de la 1 ianuarie 2021. Astfel, copiii cu vârste între 2 și 18 ani vor primi, din ianuarie, 214 lei lunar. Pentru copiii până în 2 ani și copiii cu handicap până la 18 ani, cuantumul alocației va fi de 427 de lei lunar.

Majorarea salariului minim cu 70 de lei brut, de la 2.230 de lei la 2.300 de lei lunar (circa 41 de lei net, aproximativ 1,33 lei pe zi), nu a fost oficializată în şedinţa de Guvern din 30 decembrie. Se pare că hotărârea va fi adoptată săptămâna viitoare.

Intervalul de plată pentru pensii în 2021 va fi 1-15 al fiecărei luni.

Pentru cei care lucrează de acasă, angajatorul poate acorda 400 de lei lunar pentru plata facturilor la utilităţi (electricitate, abonamente, încălzire, apă, etc.), pentru locul în care angajatul lucrează. De banii aceştia angajatul își poate cumpăra şi mobilier sau echipamente de lucru.

Tot în prima zi din noul an au intrat în vigoare măsurile fiscale prevăzute în Ordonanța de Urgență a Guvernului:

Se menține nivelul veniturilor personalului din administrația publică centrală și locală, inclusiv personalul care ocupă funcții de demnitate publică și funcții asimilate acestora, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020.

Se amână plata indemnizației pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, președinți şi vicepreședinți ai consiliilor județene.

Neindexarea în anul 2021 cu rata medie anuală a inflației a pensiilor de serviciu, pensiilor militare de stat și indemnizațiilor pentru limită de vârstă ale parlamentarilor.

Menținerea în anul 2021 a indemnizației de merit la nivelul stabilit pentru anul 2020 (6.240 lei/lună).

Acordarea și în anul 2021 a voucherelor de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru personalul plătit din fonduri publice

Punctul de amendă rămâne la valoarea de 145 lei.

Prelungirea măsurii prin care persoanele fizice/juridice ale căror venituri au fost afectate de criza sanitară au posibilitatea de a solicita creditorilor suspendarea plății ratelor de capital, dobânzilor și comisioanelor până la data de 15 martie 2021

Cererea de anulare a accesoriilor aferente impozitelor și taxelor poate fi depusă până la data de 31 martie 2021

Eșalonarea simplificată a impozitelor si taxelor restante (perioadă pe 12 luni, fără garanții și grafic de rambursare la alegerea debitorului), poate fi solicitată până la data de 31 martie 2021

Solicitările de rambursare a TVA vor fi soluționate până la 31 martie 2021 cu efectuarea ulterior, a inspecției fiscale

Pentru contribuabilii din domeniul HoReCa, unul dintre cele mai afectate sectoarele economiei, se acordă o nouă perioadă de scutire pentru 90 de zile de la plata impozitului specific.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.