De vorbă cu Ioana Bran: ” Închei un capitol, nu și cartea!”

Având în vedere faptul că alegerile parlamentare au trecut și tumultul politic s-a mai liniștit am considerat că momentul ne permite să stăm de vorbă în tihnă cu deputatul Ioana Bran-Voinea. Îmi voi permite să fiu direct și să vă pun o întrebare care stă pe buzele multor sătmăreni: de ce nu v-am regăsit în 6 decembrie pe listele PSD pentru parlamentare?

Ioana Bran-Voinea: Poate că sunt puțini cei care știu că recent am devenit mămică. Am un băiețel de două luni, care deocamdată are nevoie de întreaga mea atenție. A fost o decizie pe care am luat-o în familie. Atât în familia de acasă, cât și în familia PSD. Nu înseamnă însă că am încheiat capitolul politic sau că am plecat din partid. Rămân în continuare același om de echipă, doar că nu mai sunt „în prima linie”, cum se spune. Acum. Nu se știe, pe viitor, ce surprize vom avea! Pe de altă parte, însă, așa cum știți, familia mea deține o afacere, un brand care e deja cunoscut la nivel internațional. Pe măsură ce trece timpul, e nevoie de tot mai multă implicare. Mai ales acum, în pandemie, când economia merge greu. Eu am crescut cu această afacere și e parte din viața mea, am crescut împreună. Voi vedea dacă și când și cum mă voi implica, dar la un moment dat o voi face. Revenind la politică, se încheie imediat mandatul meu de deputat de Satu Mare și profit de ocazie pentru a le mulțumi sătmărenilor pentru încrederea lor, pentru suportul din acești patru ani! Am făcut tot ce am putut pentru a nu-i dezamăgi. După mesajele pe care le primesc acum, pot spune că m-am descurcat bine.

V-am văzut activă în această campanie. Ce impresie v-a făcut modul în care s-a desfășurat aceasta?

Ioana Bran-Voinea: Am fost activă în campanie pentru că fac parte din PSD Satu Mare. Campania, în mod special, este o muncă de echipă. Am ajutat mereu, am pus umărul. Și la locale, înainte să nasc, eram prin sate, comune și orașe… Am colegi care au meritat acest efort. Dar a fost greu să faci campanie în pandemie. A fost greu să renunți la multe acțiuni cu public, care nouă ne erau specifice și care mi-au lipsit în acest an. Pe de altă parte, nu ajungi la tot electoratul prin intermediul internetului. O campanie atipică, pentru că trăim vremuri atipice.

Cum comentați rezultatele acestor alegeri?

Ioana Bran-Voinea: Și la Satu Mare, ca peste tot în țară, s-a văzut procentul uriaș al celor care nu au venit la vot. Sigur că pe undeva e de înțeles, este pandemie, era și sărbătoare, dar nu putem nega evidența – lipsa de interes se traduce prin neîncredere în clasa politică, mai ales în guvern. I-am felicitat pe cei care au depășit obstacolele și au venit totuși la vot. Au fost și surprize – au dispărut două partide și a apărut unul nou, în Parlament. Un lucru e clar: PSD a câștigat aceste alegeri, iar românii, cei care au venit la vot, au optat, au pus ștampila pe PSD. Iar dacă ascultăm voința electoratului, PSD trebuie să fie partidul care conduce România.

Din câte vedem, se prefigurează o majoritate PNL -USR-PLUS – UDMR care va face Guvernul.

Ioana Bran – Voinea: Deocamdată se prefigurează o nouă Convenție Democrată. Se prefigurează o bătălie pentru putere, pentru ministere. Nicio vorbă despre români și ce pun pe masă de Sărbători. Nimic concret despre susținerea firmelor, despre mediul de afaceri care duce, totuși, această țară. Nimic despre fermieri și producătorii locali. Doar scandal politic, târguială, negoț. Nu asta au votat românii și nu asta vor. Guvernul PNL și-a arătat limitele și lipsa de coerență în actul guvernării, iar românii s-au exprimat clar pe 6 decembrie – nu îi mai vor!

Să trecem puțin și la trecutul recent. Ați avut 4 ani destul de intenși: deputat, secretarul Camerei Deputaților, Ministrul Tineretului și a Sportului. Care au fost din punctul dumneavoastră de vedere momentele cele mai grele ale acestei perioade? Dar cele mai frumoase?

Ioana Bran-Voinea: Cel mai greu moment a fost, fără îndoială, cel al moțiunii de cenzură în urma căreia PSD a pierdut guvernarea. Să nu uităm că nici în 2016 și nici în 2020 PNL nu a câștigat alegerile. Ei ajung la conducere doar prin tertipuri, prin negoț de culise! Apoi, au mai fost momente dificile – demiterea propriului premier, protestele de stradă… Dar au fost și momente frumoase. Din punctul meu de vedere, activitatea de la Ministerul Tineretului și Sportului a fost un vârf și am demarat acțiuni care contează și au contat. Descentralizarea, taberele pentru copii și tineret, pregătirea pentru Euro 2020 și activarea grupului interministerial dedicat acestui eveniment, pregătirea pentru președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, legea tineretului, înființarea – după 18 ani – a unui mare complex sportiv și crearea tuturor premiselor pentru al doilea… Descentralizarea este un proces pe care l-am lăsat „la cheie”, pe circuitul legislativ și este ceva care în alte țări s-a produs acum mult timp. La noi ar aduce foarte multe avantaje. Sunt multe lucruri pe care le-am făcut și pentru care am muncit. Cu echipa de la minister, pentru fiecare în parte. Să nu uităm toate măsurile bune pe care Guvernul PSD le-a luat pentru români. Am fost și sunt parte la fiecare dintre acestea și am votat, ca reprezentant al sătmărenilor, pentru majorarea pensiilor, salariilor, alocațiilor. Am făcut interpelări și am pus întrebări pentru proiectele de interes pentru Satu Mare.

Care este proiectul din această perioadă de care sunteți cea mai mandră? Ce v-ați fi dorit să mai realizați și nu ați reușit?

Ioana Bran-Voinea: Mi-e greu să spun un proiect, pentru că, așa cum v-am spus deja, sunt mai multe la care am contribuit direct și care da, m-au făcut mândră. Să inaugurezi un complex sportiv după ce 18 ani nu s-a făcut niciunul, e o bucurie. Să știi că ai și tu un merit când în acel loc se adună sportivi, sunt competiții, public, festivități de premiere, lacrimi de bucurie… E ceva. Până la urmă, asta e menirea unui politician. Mi-aș fi dorit să realizez mai multe pentru Satu Mare- baza de la Tășnad, pentru care am cerut explicații și ministrului Economiei, e unul dintre proiecte. Al doilea e trecerea de la MTS la Primăria Satu Mare a hotelului Sportul, demers pe care l-am făcut dar care a rămas nefinalizat de cei care au urmat după mine…Mi-aș fi dorit premii mai mari pentru sportivii noștri, tabere mai multe pentru copiii proveniți din medii defavorizate… Le-am făcut, dar nu cât mi-aș fi dorit de multe. Întotdeauna ești limitat de buget. Un alt lucru de care sunt mândră a fost perioada în care am fost secretar al Camerei Deputaților. Am învățat foarte multe, întregul mecanism de funcționare al Camerei, al procesului legislativ. Toate acestea sunt chestiuni pe care nu le-aș fi putut realiza dacă sătmărenii nu mi-ar fi dat votul lor în 2016. Le mulțumesc!

Cum e să fii femeie în politică? Dar tânăr?

Ioana Bran-Voinea: PSD a promovat întotdeauna atât femeile cât și tinerii. Am fost foarte încântată să conduc TSD Satu Mare și am organizat o mulțime de acțiuni și evenimente. TSD este un brand și de acolo provin mulți dintre liderii partidului. Nu cred că se mai pune problema astăzi vreunui tip de discriminare în politică. Ușile sunt deschise oricui. Cel puțin la PSD. Ca să vă răspund, am folosit de la TSD tot entuziasmul care se aduna când ne întâlneam… Îl simțeai. Mi-am creat amintiri foarte frumoase și relații excelente cu cei din TSD. Iar de la colegele mele de la Organizația de Femei am luat de asemenea ceva esențial – solidaritatea și forța lor de a se bate pentru ideile și proiectele lor.

Revenim acum puțin la, probabil, momentul cel mai important al vieții dumneavoastră. Cel în care ați devenit mămică. Cum e? Ce s-a schimbat? Ce a rămas la fel?

Ioana Bran-Voinea: S-a schimbat totul. Absolut totul. Ce credeam că e important a trecut undeva mai jos, împins sub raftul cu jucării și hăinuțe… Glumesc… Dar acest copil a devenit tot universul meu. Îmi place să petrec cât mai mult timp cu el. Sigur că eu personal nu m-am schimbat, sunt aceeași persoană. Doar că mai fericită, mai optimistă, mai energică.

Ce planuri politice aveți pentru următoarea perioadă?

Ioana Bran-Voinea: Când o să iau o decizie, veți afla primii! Dar profit din nou de ocazie și nu aș vrea să încheiem această discuție fără a le mulțumi sătmărenilor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o! Și de asemenea colegilor din PSD Satu Mare. Închei un capitol, nu și cartea! Dar, deocamdată, ne pregătim de Sărbători – primul Crăciun cu cel mic, vă dați seama? Dați-mi voie să le urez celor care ne citesc cele mai calde urări din partea mea și a familiei mele! Să avem cu toții Sărbători cu sănătate, liniște și bucurie!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.