După 10 ani petrecuţi în Franţa, un sătmărean s-a întors în ţară. Și-a pus pe picioare propria afacere

Unul dintre cele mai scumpe ingrediente din bucătăria internaţională, şofranul, a fost motivaţia de a se întoarce în România pentru Adrian, un tânăr plecat de 10 ani în Franţa, scrie www.adevarul.ro.

Adrian Bud, un tânăr în vârstă de 26 de ani, originar din satul Drăguşeni, şi-a petrecut ultimii 10 ani în Franţa, iar anul 2020 a însemnat întoarcerea acasă. Imediat după terminarea celor 10 clase tânărul a plecat în Franţa unde, după ce a învăţat limba, şi-a terminat şi studiile. Ba chiar a urmat şi o şcoală de patiserie după care timp de 2 ani şi 8 luni a lucrat în domeniu, şi fără să ştie, această decizie i-a deschis calea viziunii de viitor.

S-a întors în Romania dorind să îşi pună pe picioare propria lui afacere, una inedită pentru zona din care se trage. Fără să stea foarte mult pe gânduri, tânărul a decis să achiziţioneze circa 30.000 de bulbi de şofran pentru a-i cultiva. Investiţia a fost aproximativ 5.000 de euro, însă tânărul a mizat totul pe ea, iar soţia lui, Rebecca, l-a sprijinit la fiecare pas.

„Tot ce am învăţat despre şofran, am învăţat în Franţa. Ingredientul l-am descoperit în bucătărie, iar mai apoi am început să citesc foarte mult despre el, despre cum se cultivă şi în ce condiţii se dezvoltă cel mai bine. Dacă nu ştiam limba franceză eram mâncat, deoarece în România nu se găsesc nici reţete, dar nici informaţii. Am plantat 30.000 de bulbi, însă am avut anul acesta undeva la 23.000-25.000 de flori. Mai puţin decât ne-am fi aşteptat dar nu îmi pare rău”, mărturiseşte tânărul.

Din prima recoltă, Adrian a scos 120 de grame de şofran. Cu toate că poate părea puţin, un gram de şofran se vinde în România cu 70 de lei, iar un kilogram poate ajunge la 25.000 de euro. Tânărul nu vrea să se oprească aici, iar pe viitor acesta are în plan extinderea culturii.

Pe lângă plantaţia de şofran, tânărul a plantat căpşuni pe o suprafaţă de 35 de ari pe care de asemenea are în plan să o extindă în viitor. Pe lângă cele două culturi, Adrian are în vedere şi deschiderea unei patiserii care să îi permită să aducă în atenţia gurmanzilor savoarea oferită de şofran, de căpşuni, dar şi de delicatesele franceze.

Sursa: www.adevarul.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.