Colectie de carti donata Bibliotecii Judetene Satu Mare (Foto)

În contextul creat de împlinirea a 230 de ani de la nașterea poetului, criticului literar și omului politic maghiar Kölcsey Ferenc, profesorul, publicistul și omul de cultură Muzsnay Árpád, consilier șef al Societății Maghiare de Cultură din Transilvania, a donat Bibliotecii Județene Satu Mare o serie de publicații ce poartă semnătura poetului maghiar omagiat, precum și documente referitoare la viața și activitatea literară a acestuia.

Publicațiile și documentele care fac obiectul actului de donație, vin să completeze colecțiile de bază și cele bibliofile pe care le deține Biblioteca Județeană Satu Mare, urmând a fi prelucrate conform normelor biblioteconomice, valorificate prin punerea la dispoziția celor interesați de studiul operei și biografiei lui Kölcsey Ferenc și tezaurizate pentru generațiile viitoare.

Actul de donație s-a semnat marți, 4 august 2020, la Sala de lectură „Gheorghe Bulgăr”, de către omul de cultură Muzsnay Árpád, în calitate de donator, și de către d-na Lacrima Istrăuan, managerul Bibliotecii Județene Satu Mare, în calitate de primitor. La eveniment au fost prezenți dr. Marta Cordea – cercetăror și expert în bibliofilie, Paula Horotan – directorul adjunct al instituției, precum și angajați ai bibliotecii.

Conducerea și colectivul Bibliotecii Județene Satu Mare îi adresează calde mulțumiri donatorului pentru generozitate și actul de cultură creat prin acest gest!

Kölcsey Ferenc s-a născut la 8 august 1790, în localitatea Săuca, Comitatul Sătmar. A început să scrie de la vârsta de 16 ani, lăsând posterității o valoroasă operă poetică, de critică și estetică literară. Poezia sa, Himnusz, scrisă în 1823, este folosită ca text al imnului național al Ungariei.

Între anii 1832-1835 a fost membru al Parlamentului ungar.

A trecut în eterniate la vârsta de 48 de ani, la 24 august 1838. Își doarme somnul de veci la Szatmárcseke, județul Szabolcs-Szatmár-Berg, Ungaria.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.