PAMFLET. Pensionari hărțuiți și aruncați în stradă de un bișon al Primăriei Satu Mare. Kereskenyi vrea un partid în sediul lor

În Primăria Satu Mare își mai face veacul, printre cei care într-adevăr muncesc pentru ducerea la bun sfârșit a unor proiecte importante pentru sătmăreni, și câte un funcționar care, fără motiv identificabil, tresare din somnolența-i caracteristică și dobândește brusc apucături de bișon lăsat liber în natură. Un astfel de funcționar a început dintr-o dată, în urmă cu mai multe săptămâni, să-și desfășoare talentele native în hărțuirea birocratică (sub aparente acoperiri juridice) a unor pensionari.

De ceva vreme, victimele preferate ale funcționarului-bișon al Primăriei Satu Mare au ajuns membrii Ligii Pensionarilor “Unirea” (cea mai numeroasă organizație a vârstnicilor din județul satu Mare, cu 1.114 pensionari înscriși). Pretextul? Șefa serviciului Patrimoniu din cadrul Primăriei Satu Mare. Mihaela Faur  – persoană împortantă, zău! – s-a apucat brusc să vrea cu orice preț evacuarea pensionarilor din sediul organizației lor. Ei au utilizat acest spațiu, fără întrerupere, încă din 2015. Acest spațiu – folosit ca sediu și loc de întâlnire a pensionarilor din Ligă (și nu numai) – a fost primit în dar, fără acte, de la ALDE Satu Mare care l-a moștenit, tot fără acte, de la fostul Partidul Conservator. Pensionarii au plătit tot timpul toate facturile de utilități venite pe adresa acestui spațiu.

Curios este faptul că Mihaela Faur, șefa Serviciului Patrimoniu din Primăria Satu Mare, nu a fost la fel de vigilentă și cu faptul că ALDE a utilizat acest spațiu, tot ani la rînd, fără nici un act oficial care să-i dea acest drept. Dar, deh, nimeni nu se poate lega de preferințele lătrătoare ale unui bișon… Cert este că solicitările oficiale ale pensionarilor sătmăreni de a intra în legalitate au rămas sistematic fără nici un răspuns clar.

După ce au avut o discuție în contradictoriu cu Mihaela Faur – întâlnire despre care am scris la momentul respectiv aici -, s-a convenit ca pensionarii să meargă în audiență la primarul municipiului Satu Mare, Gabor Kereskenyi. Dar se pare că acesta n-a fost curios atunci de o astfel de întrevedere, astfel că Liga Pensionarilor “Unirea” a primit, în data de 29 august 2019, o somație de evacuare în termen de 5 zile (în caz de nerespectare, cei vinovați fiind pasibili de închisoare). Mai mult, Primăria Satu Mare a mârâit amenințător – se știe cine a scos, telefonic, acest zgomot caracteristic – către ALDE Satu Mare, astfel că un reprezentant al acestei formațiuni politice i-a anunțat, la rândul său, pe pensionari că trebuie neapărat să părăsească spațiul din Piața Libertății nr. 14 din Satu Mare.

Kereskenyi: numai partidele pot avea sedii în centru

În data de 5 septembrie, reprezentanții numeroasei asociații de pensionari sătmăreni – în frunte cu Ioan Florescu, președintele acesteia – au ajuns să fie primiți în audiență de primarul Gabor Kereskenyi.

Nici un bișon nu a fost în zonă atunci. Cert este că primarul Sătmarului s-a arătat foarte mărinimos față de pensionari. Le-a comunicat că amână evacuarea pentru data de 5 octombrie. Nu se putea pune în discuție legitima solicitare a organizației de pensionari de a intra în legalitate în ceea ce privește utilizarea ca sediu a acelui spațiu. Conform celor afirmate de primar, acel spațiu este într-o zonă centrală în care doar partidele politice pot avea sedii. Punct.

Pensionarii, cu lucrurile în stradă

Ieri, 4 octombrie, șefa Patrimoniului din Primăria Satu Mare, Mihaela Faur, și-a reactivat caracteristicul zgomot telefonic mârâitor și a cerut să fie adusă urgent la canisă, pardon! la Primărie, cheia încăperii în care Liga Pensionarilor Unirea din Satu Mare și-a desfășurat activitatea până acum. Resemnați în ceea ce privește empatia și “înțelegerea” primarului Gabor Kereskenyi (care, de Ziua Vârstnicilor, a postat pe Facebook un mesaj de respect și apreciere pentru toți pensionarii sătmăreni) față de situația lor, pensionarii și-au scos lucrurile din acel spațiu.

În compensație, filiala ALDE Satu Mare a oferit, totuși, Ligii Pensionarilor posibilitatea de a-și muta – provizoriu – sediul pe str. Cuza Vodă, într-o încăpere rezultată după recompartimentare.

Oare ce pretext va mai găsi vreun bișon din Primăria Satu Mare să-i scoată și de acolo? Din respect pentru toți pensionarii sătmăreni, evident…

2 Comentarii la "PAMFLET. Pensionari hărțuiți și aruncați în stradă de un bișon al Primăriei Satu Mare. Kereskenyi vrea un partid în sediul lor"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.