FOTODOCUMENT. Primăria Satu Mare s-a trezit din somnolența birocratică. A început hărțuirea pensionarilor, cu acte contradictorii

Primăria Satu Mare a început hărțuirea – doar birocratică, deocamdată – a Ligii Pensionarilor “Unirea” (cea mai numeroasă organizație a vârstnicilor din județul satu Mare) pe care o amenință cu evacuarea din spaţiul pe care-l utilizează din 2015  fără forme legale, spațiu primit în dar de la ALDE Satu Mare. Respectivul spațiu este situat în buricul tâgului, în Piața Libertății.

Faptul că Liga Pensionarilor Unirea nu are nici un fel de contract legal pentru acest spațiu (lucru perfect adevărat și incontestabil) a fost descoperit brusc de Primăria Satu Mare – abia după patru ani de folosinţă a acestuia de către pensionari. În ac eastă perioadă, toate utilitățile au fost plătite la zi.

Ioan Florescu, actualul președinte al Ligii Pensionarilor Unirea, a declarat pentru Sătmăreanul.net că s-a depus o cerere la Primăria Satu Mare (înregistrată cu nr. 17 din 18 noiembrie 2015) pentru obținerea cu acte în regulă a spațiului. Asta era pe vremea când primarul municipiului era Dorel Coica. La această cerere, instituția numită Primăria Satu Mare nu a dat nici un răspuns. Astfel că Ioan Florescu a formulat o nouă cerere în data de 5 iulie 2019.

Și așa a fost zgâlțâită Primăria Satu Mare din somnolența ei birocratică de vreo patru ani. Ca majoritatea celor treziți brusc, Primăria Satu Mare a bâiguit ceva. A dat două răspunsuri oficiale – cu semnături, ștampile și tot tacâmul aferent – care se bat cap în cap. Pur și simplu.

Primul document zice că nu se poate da curs cererii de spațiu a Ligii pensionarilor Unirea pentru că Primăria Satu Mare nu dispune de spații libere (de parcă spațiul în care oricum își desfășurau activitatea pensionarii – de patru ani! – nu putea intra la categoria spațiilor libere).

Văzând un asemenea răspuns, Liga Pensionarilor Unirea formulează direct o altă cerere prin care solicită repartizarea fix a spațiului pe care oricum îl folosea de ani de zile.

Iar distinsa Primărie Satu Mare, încă buimacă de somn, uită de primul răspuns pe care l-a dat la o cerere similară și zice că nu poate repartiza acel spațiu pentru că, dintr-o dată, situația juridică a imobilului este incertă. 

În mod normal, într-un municipiu cât de cât normal, evidența patrimonială trebuia să fie foarte-foarte clară. După cum se vede, pentru fix același spațiu, Primăria Satu Mare are două puncte de vedere total diferite. Care o fi, de fapt, adevărul?


Mai mult decât atâta, conducerea Ligii s-a trezit zilele trecute cu o somaţie – transmisă doar telefonic! – de a părăsi locaţia din Piaţa Libertăţii în care şi-a desfăşurat activitatea. Motivul somaţiei era că această structură organizatorică a pensionarilor sătmăreni nu deţine forme legale de utilizare a spaţiului.

În urma acestei somaţii telefonice, în dimineaţa zilei de ieri, 22 august 2019, s-a ajuns la o întâlnire între aproximativ 30 de pensionari  și un trio birocratic al Primăriei Satu Mare alcătuit din Georgeta Baica – şef Serviciu Relaţii Publice -, Vasile Dragoş – pensionar din SRI Satu Mare și consilier al primarului Gabor Kereskenyi – şi Mihaela Faur – şef Serviciu Patrimoniu.
Ioan Florescu, preşedintele Ligii, a prezentat “gazdelor” datele problemei, susţinând faptul că această organizaţie a solicitat de mai multe ori Primăriei Satu Mare atribuirea un spaţiu. În esență, din expunerea sa a rezultat faptul că nu ar exista nici un impediment pentru legalizarea oficială a faptului că Liga oricum folosește spațiul actual.

Mihaela Faur, şef Serviciu Patrimoniu din Primăria Satu Mare, le-a reproșat politicos pensionarilor  că de ani de zile folosesc acest spaţiu din Piaţa Libertăţii (acolo unde odinioară a avut sediul Partidul Conservator – PC, apoi ALDE).  După care șefa de serviciu a insistat asupra faptului că spaţiul respectiv este în proprietatea Primăriei Satu Mare, dar este utilizat ilegal de către Liga Pensionarilor “Unirea”. Între aceasta din urmă şi fostul deţinător – ALDE – n-a existat niciun document în ceea ce priveşte comodat sau altă formă de cedare a dreptului de folosinţă.

Incertitudinea persistă, în acest caz. Ori spațiul este proprietatea Primăriei Satu Mare (și atunci nu mai rămâne în picioare teoria cu lipsa spațiilor libere), ori spațiul are o situație juridică incertă (și atunci nici Primăria nu-l deține, de fapt – și nu-i poate da, legal, afară pe pensionari).

Ioan Florescu afirmă că pensionarii speră sincer că obținerea unei audiențe direct cu primarul Gabor Kereskenyi (în 3 sau 6 septembrie a.c.) se va solda cu rezolvarea acestei situații tensionate.

Potrivit registrelor sale de evidență, Liga Pensionarilor “Unirea” Satu Mare este cea mai numeroasă organizaţie de pensionari din judeţ (cu peste 1.100 de mebri), cu nuclee în mai multe localităţi precum Negreşti- Oaş, Odoreu şi Medieşu Aurit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.