FOTO. Conducerea TRANSURBAN a afișat “lista neagră” a greviștilor care au lăsat sătmărenii în stații. La ce repercursiuni se pot aștepta aceștia

În timpul grevei de azi dimineață a șoferilor de autobuze și a casierelor de la societatea de transport public TRANSURBAN S.A. Satu Mare (despre care am scris pe larg aici), conducerea acestei firme a avut grijă să afișeze listele cu angajații care au întrerupt voluntar lucrul.

Lângă această listă neagră a greviștilor, a mai fost afișată o notificare – cu un text care, în primul paragraf, se referă la o acțiune similară de protest petrecută (coincidență?) fix în ultima săptămână a campaniei electorale pentru alegerile locale din 2016 (!!!), text care în continuare are, totuși, referiri la protestul din această dimineață. Notificarea atrage atenția asupra faptului că greva, încheiată – după negocieri în care s-a implicat inclusiv primarul municipiului, Kereskenyi Gabor – cu satisfacerea parțială a revendicărilor protestatarilor, este absolut ilegală.

Directorul societății TRANSURBAN, Ionuț Antonio Bujor, a declarat pentru Sătmăreanul.net că afișarea acestor documente a fost decisă pentru a se atrage atenția îndeosebi asupra nelegalității acestui protest. “Cei care au întrerupt voluntar lucrul, adică au participat la această grevă absolut ilegală, nu vor fi pontați pentru orele de ieri și de astăzi în care nu au lucrat. Nu se va declanșa nici o cercetare disciplinară, în schimb cei de pe liste vor fi trași la răspundere din punct de vedere financiar în cazul în care vreun operator economic ni se va adresa pentru a solicita eventuale daune provocate de faptul că muncitorii nu au putut ajunge la timp la lucru”, a declarat directorul Ionuț Bujor.

Reamintim cititorilor faptul că greva spontană de două ore de ieri a șoferilor care deservesc transportul public din municipiul Satu Mare a fost reluată azi dimineață, cu începere de la ora 4:30 – mii de sătmăreni au așteptat degeaba autobuzele în stații. Negocierile au fost purtate de conducerea TRANSURBAN și primarul Gabor Kereskenyi, pe de o parte, și de angajații profund nemulțumiți de nerespectarea contractului colectiv de muncă în ceea ce privește salariile.

Principalele revendicări ale angajaților TRANSURBAN erau de natură salarială, dar au fost atinse și aspecte referitoare la starea tehnică precară a majorității autobuzelor și starea de extenuare a șoferilor cauzată de programul de muncă de peste 200 de ore pe lună (ceea ce afectează siguranța transportului în comun din municipiu). În cele din urmă, greviștii au obținut o creștere salarială de 400 de lei brut și promisiunea unei eventuale alte măriri a venitului lunar cu încă 200 de lei în anul 2020.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.