FOTO-VIDEO. De ce au rămas sătmărenii fără transport public dimineață? Filmul complet al grevei și negocierilor de la TRANSURBAN

În această dimineață, cu începere de la ora 4:30, șoferii de autobuz și vânzătoarele de bilete de la TRANSURBAN SA Satu Mare (societatea, subordonată Primăriei și Consiliului local Satu Mare, care asigură transpotul în comun pe raza municipiului) au re-întrerupt voluntar lucrul după ce același lucru se întâmplase și ieri timp de două ore.

Angajații TRANSURBAN declară că au ales această formă de protest pentru că sunt profund nemulțumiți atât de nerespectarea contractului colectiv de muncă referitoare la creșteri salariale promise, cât și de starea tehnică deplorabilă – și periculoasă – a majorității parcului de autobuze și de faptul că, în aceste condiții, trebuie să lucreze peste 200 de ore pe lună (cu consecințe dramatice asupra stării lor de sănătate și, implicit, asupra siguranței transportării călătorilor sătmăreni). Un singur autobuz a pornit azi dimineață în cursă, ceea ce a afectat mii de sătmăreni – muncitori și elevi, mai ales – care se bazau pe mijloacele de transport în comun pentru a merge la muncă sau la școală.

Directorul TRANSURBAN SA Satu Mare, Ionuț Antonio Bujor, și primarul municipiului, Gabor Kereskenyi, au început discuțiile și negocierile cu cei aproximativ 40 de angajați intrați în grevă încă în jurul orei 7 (edilul-șef al Sătmarului arâtându-se extrem de deranjat de prezența reporterului de la Sătmăranul.net la aceste discuții, la un moment dat chiar refuzând să mai continue discuțiile dacă acesta nu părăsește întrunirea – a revenit la sentimente mai umane abia după ce au început să apară, pe rând, și alți ziariști).

Care sunt nemulțumirile greviștilor de la TRANSURBAN?

Angajații societății de transport public s-au arătat revoltați de faptul că sunt duși cu zăhărelul de peste un an și jumătate în ceea ce privește mărirea salariului, mărire prevăzută inclusiv în contractul colectiv de muncă. Conform acestora, retribuția de încadrare ar fi trebuit să ajungă la la 3.117 lei brut, în prezent aceasta fiind de 2.560 lei (adică tot la nivelul din anul 2017). Practic, în condițiile actuale, un șofer de autobuz debutant ia în mână aproximativ 1.700-1.800 de lei – și asta în condițiile în care muncește cel puțin 204 ore pe lună.

“Toate sporurile merg la stat.. Se lucrează peste 200 de ore pe lună, plus responsabilitatea.. Admit că e ilegal, dar considerăm că și nerespectarea contractului de munca de un an și jumătate încoace este tot ilegală”, a declarat liderul sindical pentru Sătmăreanul.net.

Liderul sindical Robert Kiss, explică pe scurt nemulțumirile angajaților de la TRANSURBAN:

 

Ce spuneau directorul Bujor și primarul Kereskenyi?

Conducerea societății TRANSURBAN – reprezentată prin directorul Ionuț Antonio Bujor – și primarul Gabor Kereskenyi, pe de altă parte, au făcut o ofertă inițială de adăugare a încă 300 de lei brut la salariul de încadrare, Văzând că greviștii nici nu se gândesc să o accepte, oferta a fost mărită la 400 de lui brut în plus la salariu – dar directorul Bujor și primarul Kereskenyi au condiționat asta și de plata daunelor care vor fi, eventual, solicitate de toți cei care au suferit pierderi din cauza faptului că azi dimineață nu a existat transport în comun în municipiul Satu Mare (această condiție declanșând iar protestele șoferilor).

Marea problemă este aceea că TRANSURBAN primește lunar doar 55.000 de lei pentru salariile angajaților – primarul Kereskenyi fiind astfel sub constrângerea faptului că, inclusiv din cauza unor politici guvernamentale, bugetul municipiului este asiguratoriu doar la nivel de avarie -, astfel că doar o redistribuire a acestei sume ( reducând salariile personalului din birouri pentru a le putea mări pe cele ale șoferilor de autobuze și ale vânzătoarelor de bilete).

După negocierile purtate între primarul Kereskenyi, conducerea Transurban și șoferii de autobuz  intrați în grevă, s-a rămas la o creștere de salariu de 400 lei brut pentru șoferi, respectiv de 150 lei în plus acordat personalului din birouri. În 2020 ar urma o creștere salarială cu încă 200 de lei brut.

Astfel că, înainte de ora 11, autobuzele TRANSURBAN au reînceput să iasă pe trasee conform programului normal.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.