DOVADĂ. Proiectul BIG BROTHER, reanunțat de parcă ar fi nou. Nevoia urgentă de lecitină pentru amnezia Primăriei Satu Mare

Rămasă într-o lunguță pană de idei propagandistice și lovită de o îngrijorătoare amnezie, Primăria Satu Mare anunță din nou ceea ce a trâmbițat încă din 29 august ( dovada o puteți citi aici ), respectiv că câștigat un nou proiect finanțat din fonduri europene.

Printr-un comunicat de presă, se readuce la cunoștință sătmărenilor că primarul municipiului Satu Mare, Gábor Kereskényi, a semnat contractul de finanțare pentru proiecul transfrontalier prin care va fi extins sistemul de supraveghere video – varianta locală de BIG BROTHER – din municipiul Satu Mare. Astăzi, din partea conducerii Primăriei Satu Mare cu ceva tulburări de memorie s-a primit un comunicat de presă în acest sens. Chiar dacă aceeași Primărie posta pe Facebook în urmă cu vreo trei săptămâni un text triumfalist fix pe același subiect (plus o fotografie propagandistic-argumentativă).

Totuși, măcar pentru anunțul vechi repetat astăzi Primăria Satu Mare a mai moșmondit o altă fotografie, totuși.

 

Lipsă lecitina, bat-o vina!

Astfel, Primăria Satu Mare re-anunță faptul că alături de partenerii din municipiul Uzhgorod (oraș înfrățit al municipiului), Satu Mare va beneficia de un buget de 49.224 euro, din bugetul total al proiectului de 109.874 euro. Proiectul este inclus în cadrul Programului Operaţional România – Ucraina, iar perioada de implementare este de 12 luni. Până în prezent în municipiul Satu Mare au fost montate 106 camere de supraveghere.

Există însă o chestiune serioasă despre care s-a uitat să se menționeze anunțul apologetic al  Primăriei Satu Mare. Nu s-a mai spus absolut nimic despre cele 40 (patru zeci!) de camere de supraveghere video care ar fi trebuit să sprijine Poliția Locală Satu Mare în asigurarea doritului climat de siguranță și ordine publică din municipiu  – dar nu o asigură pentru că sunt instalate pe stâlpi și foarte… nefuncționale. (Această informație a fost făcută publică tocmai de Sorin Matos, șef de serviciu în cadrul poliției Locale Satu Mare, în plină ședință a Consiliului Local Satu Mare din iulie 2019).

O nouă “scăpare” a primarului Kereskenyi

”Avem proiecte europene în valoare de 28 milioane de euro câștigate pe Programul Operațional Regional, dar nu ne oprim aici, suntem foarte interesați să atragem finanțări europene și prin proiecte. Primul proiect a fost deja câștigat, alte trei sunt în evaluare”, a declarat primarul Gábor Kereskényi. Exact așa scrie în comunicatul de presă: că se încearcă atragerea de finanțări europene ȘI prin proiecte. Din câte știm noi, potrivit legislației românești și europene în vigoare, fondurile europene pot fi atrase NUMAI prin proiecte. Dar primarul Gabor Kereskenyi nu poate scăpa de greșelile de exprimare structurale nici măcar prin intermediul unui comunicat de presă. Asta avem, cu asta defilăm.

Oricum, deocamdată Primăria Satu Mare mai are în evaluare trei proiecte transfrontaliere, depuse în parteneriat cu municipiul Uzhgorod. Este vorba de un proiect în valoare de 59.868 euro, prin care va fi dotat Centrul de Excelență Satu Mare, iar printr-un proiect în valoare de 140.268 euro vor fi sprijiniți și promovați meșteșugarii din municipiul Satu Mare.

Totodată, printr-un proiect transfrontalier în valoare de 564.640 euro, Primăria Satu Mare are intenția de a reabilita Sala Studio a Teatrului de Nord Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.