O situație disperată cere măsuri disperate – ,,28 septembrie 2019 S.O.S. – Ambrozia”

Sătmăreanul.net a semnalat de câteva ori (două exemple se pot citi aici și aici) serioasa problemă reprezentată de buruiana AMBROZIA care, în unele localități din județul Satu Mare, a ajuns să ocupe nestingherită suprafețe considerabile (ca să nu mai pomenim și de marginile șoselelor și drumurilor din județ, acestea fiind efectiv cotropite de păcătoasa plantă extrem de periculoasă îndeosebi pentru persoanele care suferă de dicerse forme de alergie). Iată o plantație de ambrozia din comuna Viile Satu Mare, de exemplu:

Iar pe grupul de Facebook “Uniți pentru autostrada Codrului” a fost postată o imagine extrem de grăitoare:

În acest context, al proliferării îngrijorătoare a ambroziei, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a propus ziua de 28 septembrie 2019, o zi a mișcării civice pentru mediu și sănătate cu implicare națională, când, într-o singură zi, prin efort comun, curățăm țara de AMBROZIA.

Acest demers este inițiat ca urmare a răspândirii exagerate, atât la nivel județean cât și la nivel național a ambroziei, precum și a numeroaselor sesizări din partea cetățenilor care fac alergie la această plantă, lucru de altfel confirmat și de medicii alergologi prin numărul crescut de pacienți cu simptome de alergie la această plantă.

Campania cu titlu generic ,,28 septembrie 2019 S.O.S .– Ambrozia,, se va derula la nivel național și are drept scop combaterea plantei invazive Ambrozia Artemisiifolia – Iarba Pârloagelor.

Pentru organizarea/desfășurarea eficientă și unitară a campaniei la nivelul județului Satu Mare, APM  începând de astăzi 17 septembrie 2019, cu sprijinul mass-mediei locale desfășoară o amplă campanie de mediatizare a mișcării civice ,,28 septembrie 2019 S.O.S. – Ambrozia,, care se adresează atât  factorilor de răspundere cât și comunității per ansamblu.

O primă acțiune în acest sens constă în notificarea UAT-urilor, a agenților economici autorizați a căror activitate poate genera condiții propice răspândirii plantei, Direcțiile Județene de Drumuri și Poduri, Structurile Naționale și Județene de Căi Ferate pentru implicare în acțiuni de cosire. Totodată se solicită transmiterea până la data de 23 septembrie către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) a  modului de implicare în campanie conform planului de acțiuni care va fi elaborat în acest sens. Notificarea va fi transmisă și către reprezentanții protopopiatelor pentru ai invita să ne fie alături prin sensibilizarea enoriașilor duminică 22 septembrie cu ocazia slujbei religioase cu privire la impactul acestei plante asupra sănătății.

Mesajul APM cu ocazia acestei campanii este:

,,ÎMPREUNĂ împotriva ambroziei, ÎMPREUNĂ pentru protejarea mediului și a sănătății populației,,.

Pentru informații suplimentare legate de campanie, vă rugăm să vă adresați consilierilor pe probleme de biodiversitate din cadrul APM Satu Mare, dna Emese Elek și Cristina Lincar la nr.tel.0261733500.

Un Comentariu la "O situație disperată cere măsuri disperate – ,,28 septembrie 2019 S.O.S. – Ambrozia”"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.