FOTO. Plantații de ambrozia de care Agenția de Protecția Mediului Satu Mare se face că nu știe nimic. Sănătatea oamenilor, periclitată de indiferența autorităților

Agenția de Protecția Mediului Satu Mare a atras de nenumărate ori atenția, în mod public, că există o buruiană dată dracului și care trebuie combătută prin toate mijloacele. Este vorba, iar, despre buruiana numită AMBROZIA, o plantă sălbatică foarte periculoasă pentru sănătatea oamenilor, în special pentru aceea a celor care suferă de diverse forme de alergii. Dar aceeași Agenție de Protecție a Mediului Satu Mare tolerează  fără probleme majore de conștiință existența unor întregi plantații de ambrozia în județul Satu Mare.

Un prim exemplu a fost semnalat direct pentru Sătmăreanul.net de Sorina Pop care a trimis următoarea fotografie însoțită de următorul comentariu:

Un teren plin cu ambrozia situat în Dealul mare, localitatea Viile Satu Mare, lângă pensiunea dnl. Husti. APIA acorda subvenție, primăria nu ia nicio măsură iar populația se îmbolnăvește.”

Un alt exemplu, la fel de revoltător – din mai multe puncte de vedere -, a fost postat pe grupul de Facebook „Uniți pentru Autostrada Codrului” de Ilian Ciovica și Bogdan Berințan. Iată fotografia – și comentariul:

„AMBROZIA ne înfrumusețează drumurile, 
PRAFUĹ ne umple plămânii și viața,
Conducătorii sunt în INSOLVENȚĂ 
Și ne îndepărtează speranța.”

Pe site-ul Agenției de Protecția Mediului Satu Mare există chiar o rubrică dedicată anume buruienii ambrozia. Și un studiu de prezentare a plantei – plus averizarea că este o plantă periculoasă pentru sănătatea oamenilor.

Director executiv al Agenției de Protecția Mediului Satu Mare este Elisabeta  Békéssy.

Timp de mai bine de o oră, am încercat să o contactăm pe Elisabeta Békéssy pentru a obține – după cum era firesc – și poziția APM Satu Mare în problema expusă succint mai sus. Până la ora publicării articolului, încercările noastre s-au lovit de faptul că directorul executiv al APM Satu Mare avea activități ocupaționale specifice postului. Vom publica eventualul punct de vedere al APM Satu Mare de îndată ce-l vom obține.

UPDATE Directorul executiv al APM Satu Mare,Elisabeta Békéssy,  a declarat până la urmă pentru Sătmăreanul.net că instituția nu are absolut nici o atribuție în ceea ce privește combaterea buruienii ambrozia. Există o comisie anume, la nivel județean, care se ocupă  – sau, mai exact, ar trebui să se ocupe – cu așa ceva.

„Probleme cu ambrozia nu sunt doar la Satu Mare, ci în toată țara. Oricum, APM nu are nici o atribuție legată de combaterea ei. Potrivit normelor de aplicare a Legii 62 din 2018, există o comisie anume, numită prin ordin al prefectului, care se ocupă de această problemă. Deci Garda de Mediu, Direcția Agricolă, Direcția de Sănătate Publică și un reprezentant al primăriei unde este problema au atribuții de combatere a acestei plante. Noi putem doar să semnalăm pericolul pe care-l reprezintă aceasta, din păcate doar atât”, a declarat directorul executiv al APM Satu Mare.

Președintele comisiei anti-ambrozia din județul Satu Mare este Ioan Cioltean, directorul Direcției Agricole Satu Mare. El a declarat pentru Sătmăreanul.net că UAT-urile trebuie să sesizeze comisia anti-ambrozia pentru a se declanșa o procedură specială.

„În cadrul fiecărei comune există la primărie un om care este desemnat să se ocupe cu problema buruienii ambrozia. El trebuie să facă o somație proprietarului terenului pe care este ambrozia ca în termen de 15 zile să o distrugă. dacă acel proprietar nu o distruge, omul de la Primăria comunei respective face un centralizator pe care îl trimite comisiei. Comisia merge în teren și îi mai dă acelui proprietar încă o somașie de 15 zile. Dacă nu distruge ambrozia în termen de 15 zile, proprietarul acela ia o amendă. Atât. Asta este procedura conformj legii. Din păcate, nu sunt trași direct la răspundere nici proprietari, nici primari, nici alți funcționari – așa spune legea, așa facem. Oricum, noi nu am primit absolut nici o sesizare de la nici un UAT din județul Satu Mare”, a declarat Ioan Cioltean.

Halucinant. Practic, NIMENI nu răspunde pentru faptul că plantațiile de ambrozia pun în pericol – real! – sănătatea oamenilor.

 

 

 

3 Comentarii la "FOTO. Plantații de ambrozia de care Agenția de Protecția Mediului Satu Mare se face că nu știe nimic. Sănătatea oamenilor, periclitată de indiferența autorităților"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.