Furturile din masini, tot mai dese. Ce se poate face

Pe fondul creşterii considerabile a parcului auto din România din ultimii ani şi infracţiunile legate de această categorie de bunuri au devenit din ce în ce mai dese.

Cele mai grave asemenea fapte sunt reprezentate de furturile de autoturisme, dar întâlnim în aceeaşi măsură şi fapte de furturi din autoturisme, poate nu chiar atât de grave, dar la fel de neplăcute în ceea ce priveşte urmările.

Ce scop au aceste fapte? De obicei cei care săvârşesc astfel de fapte urmăresc sustragerea unor bunuri din automobile sau părţi componente ale acestora pe care să le poată valorifica ulterior. În general, făptuitorii caută radio-casetofoane, oglinzi, roţi de rezervă, trusă de scule, chiar roţile montate ale autoturismului.

De asemenea, sunt vizate şi orice alte bunuri pe care dumneavoastră le-aţi lăsat temporar în maşină (haine, genţi, cutii); trebuie precizat că nu contează valoarea bunului, ci aspectul lui (spre exemplu o geantă diplomat poate fi goală, dar creează prezumţia că are ceva de valoare în interior).

Nimeni nu-şi doreşte să-şi găsească autoturismul spart, cu încuietorile distruse şi cu bunuri lipsă din acesta, dar pentru aceasta haideţi să vedem ce măsuri de precauţie putem să luăm, fără prea multă osteneală şi cheltuială, dar cu ceva grijă pentru mijlocul nostru de transport:

– Instalaţi un sistem de alarmă pe autoturism, vă este folositor şi împotriva furtului autoturismului;
– Încercaţi să eliminaţi pe cât posibil tentaţia, adică nu lăsaţi în autoturism bunuri care să-l atragă pe hoţ; orice bun lăsat în interiorul autoturismului constituie o tentaţie dacă este vizibil;
– Nu lăsaţi în autoturism nici un act pe timpul cât lipsiţi (nici acte ale dumneavoastră, nici ale autovehiculului);
– Fiţi foarte atenţi atunci când coborâţi doar pentru scurt timp din autovehicul (pentru a intra într-un magazin sau într-un alt imobil), pentru că nu puteţi ştii cât timp veţi fi reţinut şi puteţi fi victima infractorilor ocazionali care au zărit în interiorul maşinii dumneavoastră un casetofon ce poate fi ridicat cu uşurinţă; de asemenea nu lăsaţi geamul deschis chiar dacă aţi încuiat maşina (dacă aveţi un sistem de alarmă modern care încuie automat maşina după ce aţi coborât, ţineţi cont că acesta acţionează de obicei după 3-5 minute,);
– Vă puteţi monta şi sisteme antifurt pe portierele autovehiculului;
– Ţineţi cont şi de faptul că hoţii care fură din autoturisme au un succes ridicat şi împotriva sistemelor de alarmă pentru că ei acţionează în viteză (spre
exemplu: un răufăcător zăreşte într-un autovehicul o geantă diplomat, sparge geamul cu o piatră, o ridică din interior şi apoi se face nevăzut, mai ales dacă îl ajută şi întunericul lăsând sistemul de alarmă să sune);

ATENŢIE!!! Dacă v-au fost furate numerele de înmatriculare ale autoturismului anunţaţi de îndată Poliţia pentru că cel ce a făcut acest lucru urmăreşte să le folosească în mod ilegal.

Nu ignoraţi aceste sfaturi, este mai sigur să vă luaţi măsuri de precauţie, pentru că răufăcătorii nu ignoră nici ei ocaziile!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.