Cum să controlezi mașina când derapează pe gheață

Statisticile arată că șoferii din România sunt pe primul loc în Europa la accidente grave. Cunoscutul pilot de raliu Titi Aur vă spune ce trebuie să faceţi pentru a redresa maşina în caz de derapaj.

“După părerea mea, în România nu avem şcoli de conducere, ci şcoli de eliberat permise. Candidaţii sunt slab pregătiţi din cauză că în examenul auto nu au fost introduse testări de condus defensiv, menite să-l facă pe şofer mai puţin periculos pentru el şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”, spune Titi Aur.

De ce derapează maşina? În primul caz, pentru că intrăm într-o curbă cu o viteză mai mare decât e necesar pentru a trece de ea (subvirare). În acest caz, puntea din faţă pierde aderenţă, iar maşina se încrie pe o traiectorie mult mai largă cu faţa. Soluţia pentru redresare e reducerea vitezei pentru recăpătarea aderenţei. În al doilea caz, derapajul aparare atunci când maşina supravirează, adică are tendinţa de a lărgi virajul cu puntea din spate. În acest caz, pentru a redresa maşina trebuie să contravirăm roţile în direcţia în care pleacă spatele.

Deci, dacă spatele maşinii tinde să “fugă” spre dreapta, tragem de volan tot spre dreapta, nu spre stânga. Ei, dar cât trebuie să tragem de volan?

“Atât cât e nevoie pentru a pune roţile din faţă pe direcţia de mers. Dacă trag prea puţin de volan, voi continua să derapez, dacă trag prea tare, maşina va intra în derapaj în direcţia opusă. Când intră derapaj, şoferii reacţionează diferit. Unii se panichează şi nu fac nimic, alţii trag de volan mai mult decât e necesar, alţii se redresează corect în primă instanţă, dar uită să păstreze roţile pe direcţia de mers”, spune Titi Aur.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.