Numarul cazurilor de cancer de col uterin, in crestere in judet

În judeţul Satu Mare, în anul 2018, au fost testate 2118 femei prin programul de screening gratuit, şi 151 cazuri au fost găsite cu suspiciune de cancer de col uterin. Femeile investigate reprezintă doar o mică parte a celor care ar putea şi ar trebui să se prezinte pentru testare.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) şi screening-ul (depistarea în masă) reprezintă strategia optimă de protecţie împotriva cancerului de col uterin. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalităţii specifice prin cancer de col uterin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.