Intra in vigoare. S-a prelungit termenul de plata la jumatate pentru amenzi

Noul proces verbal cu caracter de titlu executoriu, în urma căruia amenzile de circulație pot fi achitate la jumătate în termen de 48 de ore până la 15 zile lucrătoare, intră în vigoare de astăzi, 26 ianuarie.

Ordonanța Guvernului prevede că plata a jumătate din minimul amenzii se poate realiza în termen de 48 de ore de la data încheierii sau comunicării procesului-verbal, numai dacă această posibilitate este prevăzută în mod expres în actul normativ de stabilire a contravențiilor. Termenul de 48 de ore poate fi considerat nerezonabil pentru asigurarea conformării cetățeanului, pus în situația de a identifica rapid anumite sume de bani”, motiva Guvernul necesitatea prelungirii tremenului de achitare la jumătate a amenzilor.

Ca urmare, a fost instituită o regulă generală (nu doar pentru situațiile în care prin legi speciale se prevede această posibilitate) de plată a jumătate din minimul amenzii în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal. Exceptii de ia această regulă vor putea fi stabilite prin legi speciale numai dacă termenele de plată vor fi mai mari de 15 zile.

Noua lege mai prevede că procesul-verbal de contravenție constituie și înștiințare de plată, fără a mai fi necesară întocmirea unui document distinct, având în vedere că actul de constatare conține suficiente date pentru efectuarea plății.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.