Ministrul Gabriel Les: “Cuvântul Unire ar trebui să devină la fel de important astăzi”

Cu ocazia Unirii Principatelor Romane, ministrul Apararii Nationale, satmareanul Gabriel Les a transmis un mesaj intregii tari.

“Unirea Principatelor Române, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, a fost un moment luminos în istoria românilor. Deși conjunctura europeană nu favoriza apariţia unui stat românesc independent și suveran la confluenţa geografică a intereselor marilor puteri ale vremii, forțele progresiste și patriotice din Moldova și Ţara Românească au reușit, cu viziune și consecvență, și cu sprijinul unor națiuni prietene din concertul european, să impună, prin dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o soluție inedită pe drumul realizării dezideratului de unire a românilor.

Dincolo de originalitatea acestei rezolvări de natură politico-diplomatică, actul de la 24 ianuarie 1859 reprezintă și o dovadă a convergenței de idealuri și năzuințe a națiunii române, care a reprezentat cheia copleșitoarei adeziuni populare la proiectul politic născut la Iași și București.

Și acum, la fel ca în urmă cu 160 de ani, Armata rămâne o instituție de nădejde, în topul încrederii românilor, iar cuvântul Unire ar trebui să devină la fel de important astăzi, când țara noastră deține președinția Consiliului Uniunii Europene.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, este mesajul ministrului Gabriel Les.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.