Fotografie cu Turnul Pompierilor scoasă la licitație. Povestea “picantă” care a dus la construirea acestuia (Foto)

O fotografie realizată la 25 septembrie 1904, cu ocazia inaugurării Turnului Pompierilor a fost scoasă la licitație pe un site de specialitate, www.artmark.ro. 

Prețul de pornire este de 100 de euro. Fotografia a fost realizată de Antal Scherling și are dimensiunea de 31,5×26 cm.

Puţini cunosc istoria acestui turn clădit în curtea Poliţiei din acea vreme, chiar în centrul vechiului Sătmar. Înainte ca episcopul Meszlényi Gyula să aloce bani pentru construirea unui turn special de supraveghere, depistarea incendiilor se făcea din turnul vechii primării aflat pe locul actualului Hotel „Dacia”. Clădirea Primăriei a fost construită după ce Cămara regală a aprobat ridicarea unui edificiu din piatră şi cărămidă destinat să adăpostească organele administrative şi judecătoreşti a oraşului. Toate astea s-au întâmplat prin 1768 iar clădirea a fost terminată în 1777. Imobilul era prevăzut cu un turn ce a servit ca foişor pentru depistarea eventualelor incendii. Însă clădirea a fost demolată în 1900 iar pe locul acesteia a fost construit actualul Hotel “Dacia”. Cu toate acestea, o perioadă de un veac şi jumătate turnul a servit prevenirii incendiilor.

Apoi, foişorul s-a mutat pentru un răstimp de trei ani, între 1901 şi 1904 în cele două turnuri ale Catedralei romano-catolice. Şi poate povestea cu Turnul Pompierilor nici nu s-ar fi născut dacă clopotarii bisericii nu s-ar fi supărat pe “supraveghetorii focului”. Motivul? Pentru a mai scăpa de plictiseală (şi poate pentru a se mai distra puţin), paznicii ademeneau din când în când şi câteva femei uşuratice pentru a le ţine de urât. Clopotarii i-au pârât preoţilor iar aceştia pentru ca umbra „răului” să nu se abată asupra bisericii pe care o păstoreau i-au vorbit şi episcopului despre nelegiuirile paznicilor din turnurile Catedralei. Şi se pare că episcopul romano-catolic s-a supărat foc din moment ce a dat 20.000 de coroane de aur pentru construirea unui turn special de supraveghere. Aşa s-a născut Turnul Pompierilor.

Arhitectului Vajnay Ludovic nu i-a trebuit nici un an de zile pentru a construi impozanta clădire. Lucrările începute pe la sfârşitul anului 1903 au fost terminate anul următor iar predarea oficială a avut loc în 25 septembrie 1904. Potrivit documentelor vremii, momentului festiv i-a urmat dezvelirea Turnului si a trei plăci comemorative iar la ora 12.00 a avut loc alarmarea pompierilor pentru stingerea unui incendiu simbolic la “Casa Albă”, exerciţiu urmărit de o bună parte din locuitorii oraşului.

Festivităţile s-au încheiat cu un bal în aer liber. A fost primul bal în aer liber din istoria localităţii. Serviciul oficial de supraveghere din Turnul Pompierilor a început de a doua zi de la ora 08.00 dimineaţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.