Teatrul de Nord: 50 de ani de la prima premieră

În urmă cu 50 de ani a avut loc la Satu Mare primul spectacol al secţiei române a Teatrului de Nord, proaspăt înfiinţată în septembrie 1968. Premiera ”Haiducii” de Victor Eftimiu, regia Mihai Raicu, din 24 ianuarie 1969 a reprezentat atestarea ca potenţial artistic a secţiei române a acestui teatru, alături de secţia maghiară.

Trei zile din luna ianuarie 2019 sunt dedicate aniversării celor 50 de ani. Vom rememora evenimente importante din trecutul Teatrului de Nord şi, bineînţeles, vom prezenta invițaților și publicului momente de referinţă din prezent.

Programul aniversării începe vineri 18 ianuarie, la ora 13.00, cu o ceremonie comemorativă la ”Casa Frențiu” de pe strada Mircea cel Bătrân. În anul 1870, odată cu înfiinţarea ”Societăţii pentru fond de teatru român” s-a produs o grupare a forţelor culturale româneşti şi s-a asigurat un cadru oficial pentru întemeierea unei instituţii teatrale româneşti în Satu Mare. Un împătimit al acestei mişcări a fost Alexandru Frenţiu. În casa acestuia are loc, în 1872, prima adunare generală a ”Societăţii pentru teatru român din Transilvania”.

Momente importante ale aniversării sunt cele două conferințe, ”Mihai Raicu” și ”50 din 100”, programate sâmbătă și duminică în Cafeaneaua Teatrului. Conferința ”Mihai Raicu”, coordonată de Alexandru Zotta, Andrei Mihalache și Ovidiu Caița este un omagiu adus regizorului Mihai Raicu, membru fondator și director artistic al secției române între anii 1968 – 1979, care a semnat regia a peste 40 de spectacole la Teatrul de Nord. Vor participa la întâlnire fiica și nepoata regizorului.

În foaierul Teatrului vor fi expuse fotografii din spectacolele realizate în cei 50 de ani. Concertul live cu celebra trupă Toulouse Lautrec, pentru prima dată la Satu Mare, are loc sâmbătă în Moose Bar.

Trei spectacole ale secției române sunt programate în cele trei zile de aniversare, în Sala Mare a Teatrului de Nord: premiera spectacolului ”Despre oameni și șoareci” de John Steinbeck, regia Andrei Mihalache, ”Rețeta perfecțiunii în foarte mulți pași care nu duc nicăieri” un teatru fizic de Andrea Gavriliu și ”Tără(z)boi” de Mariana Starciuc, regia Ovidiu Caița.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.