Cluj-Napoca are taxă pentru vizitatori, precum oraşele europene turistice

Turiştii care viziteaza Cluj-Napoca plătesc din 1 ianuarie 2019 o taxă specială de turism, al cărui scop va fi de îmbunătăţire a promovării oraşului. Astfel, turiştii vor plăti o taxă specială pentru turism 1% din valoarea totală a cazării (valoarea nu include TVA).

Decizia a fost luată în ultima şedinţă a anului trecut de consilierii locali la solicitarea „printr-o scrisoare deschisă a mai multor reprezentaţi ai industriei hoteliere din Cluj-Napoca”.

Pe TripAdvisor, cel mai mare portal de turism în ceea ce priveşte recomandările unor destinaţii, în topul atracţiilor din Cluj-Napoca este un obiectiv turistic care, de fapt, nu se află în oraş: Cheile Turzii. Topul este completat de Parcul Central, Statuia lui Matei Corvin din Piaţa Unirii, Biserica Sfântul Mihail. La capitolul muzee, pe acelaşi TripAdvisor în top este Muzeul Zoologiei, care practic constă din 4 încăperi cu animale împăiate şi insectare, înghesuite la parterul clădirii unde se află Facultatea de Biologie. Muzeul de Istorie a Transilvaniei este aproape în totalitate închis de mai mulţi ani, iar Muzeul de Artă este găzduit într-o clădire ce va fi retrocedată. Salina care se află în micul orăşel Turda este mai vizitată decât întregul oraş Cluj-Napoca.

În 2017, salina a fost vizitată de 600.000 de persoane, în timp ce la Cluj-Napoca au venit 470.000 de turişti, potrivit Institutului Naţional de Statistică. În 2018, în luna octombrie la Salină a ajuns vizitatorul cu numărul 600.000, iar la Cluj-Napoca nu există încă datele finale.

Cele mai multe hoteluri din Cluj-Napoca au adăugat la preţurile practicate taxa specială de 1% de la 1 ianuarie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.