Olandezii cumpara productia de gaze de la Moftin. Au semnat cu Serinus Energy

Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy a încheiat un acord privind vânzarea gazelor extrase în România către olandezii de la Vitol Gas and Power, cel mai mare trader independent de energie din lume.

Serinus operează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), concesiunea de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României. Vitol a avut anul trecut venituri de 181 miliarde dolari, cu 6.500 de transporturi și 349 milioane tone de marfă transportate anual.

Acordul cu Vitol Gas vizează gazele ce vor fi extrase în primul an gazier de la începerea producției la centrala de la Moftinu, cu excepția cantităților pe care compania este obligată să le tranzacționeze pe piețele centralizate administrate de Bursa Română de Mărfuri.

Anul gazier începe în luna octombrie și se încheie la finele lunii septembrie a anului următor. Potrivit Serinus, contractul cu Vitol Gas poate fi prelungit după expirarea termenului inițial. Prețul de vânzare va fi calculat în funcție de media tranzacțiilor derulate pe piețele centralizate din România. Serinus așteaptă livrarea și instalarea a două unități necesare injectării gazelor în sistemul național de transport pentru a demara producția comercială la Moftin.

Serinus Energy este controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardarul polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat cu o avere de 3,2 miliarde de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.