Ministrul Gabriel Les aduce lamuriri cu privire la pensiile militare

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Les face cateva precizari cu privire la pensiile militare. Ministrul a subliniat si faptul ca, in urma recalcularii acestora, nicio pensie nu a scazut.  

“Pentru că am primit multe mesaje legate de pensiile militare, aş dori să aduc câteva lămuriri.

Primele întâlniri pe care le-am avut, în noul mandat ministerial, au fost cu reprezentanţii structurilor asociative ale cadrelor militare în rezervă și retragere. Cred cu tărie într-un dialog permanent şi constant cu toţi militarii în rezervă şi retragere, pentru ca informaţia să fie una corectă şi să răspundă nevoilor acestei categorii. Nu am respins niciodată, nici în anul 2017, nici acum, aflându-mă în aceeaşi poziţie, ca unele propuneri venite din partea asociaţiilor, cu bună credinţă şi documentate, să fie transpuse în acte normative, acolo unde trebuiau corectate nedreptăţi produse de-a lungul timpului pentru această categorie.

Vă pot spune ferm că, după procesul de recalculare a pensiilor militare, nicio pensie nu a scăzut.

Din informaţiile Casei de Pensii Sectoriale a MApN, în urma procesului de recalculare a pensiilor militare de stat, 68% dintre beneficiari au înregistrat, prin aplicarea noii metodologii de calcul, scăderi scriptice, cu o medie de aproximativ 31%, dar nicio pensie nu s-a diminuat, rămânând în plată cuantumul mai avantajos pensionarilor.
În cazul celorlalți beneficiari, s-a înregistrat o creștere cu o medie de aproximativ 28%, cuantumul avantajos al pensiei recalculate fiind pus în plată, începând cu 01 ianuarie 2016.

Ca atare, nicio pensie militară de stat nu a fost plătită într-un cuantum diminuat, ci într-un cuantum mai avantajos beneficiarului.

Reamintesc indexările din anii 2016, respectiv 2017, cu 5% şi 5,25% a cuantumului brut al pensiei militare, care s-au aplicat tuturor pensionarilor militari, asociate cuantumului aflat în plată. Aceste modificări se regăsesc în deciziile de pensie emise de Casa de Pensii.

Începând cu 1 ianuarie 2019, pensiile militare de stat vor fi indexate cu 1,3 %, în conformitate cu rata inflaţiei publicată oficial de către Institutul Naţional de Statistică.

Nu voi renunţa la consultările periodice cu militarii în rezervă, pentru că acestea sunt un demers absolut necesar pentru o înţelegere corectă a problemelor de interes comun”, spune ministrul Gabriel Les.

2 Comentarii la "Ministrul Gabriel Les aduce lamuriri cu privire la pensiile militare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.