Ministrul Ioana Bran, la Reuniunea miniștrilor de Tineret de la Viena (Foto)

Ministrul Tineretului și Sportului, deputatul social-democrat Ioana Bran a participat luni, 3 septembrie la Viena, la Reuniunea Informală a Miniștrilor de Tineret din Uniunea Europeană. A fost o zi plină, cu trei evenimente distincte, toate dedicate activității tinerilor din cadrul UE.

Condusă de doamna Juliane Bogner Strauss, ministrul federal pentru familie, femei și tineret, reuniunea a început cu o masă rotundă în care miniștrii de tineret din UE și-au expus părerile cu privire la capitolul Tineret al viitorului Program Erasmus. În cuvântul său, ministrul Ioana Bran a subliniat că România apreciază actuala propunere de regulament Erasmus, care continuă un program de succes al Uniunii Europene.

“Suntem optimiști că Statele Membre ale UE vor sprijini președinția austriacă în a-și îndeplini obiectivele referitoare la negocierile pentru adoptarea acestui regulament și ne declarăm încrezători că în timpul președinției române va exista suficientă voință politică la nivel european care să ne permită să înregistrăm progrese semnificative cu privire la negocierile pentru adoptarea regulamentului Erasmus”, a spus ministrul Ioana Bran.

România își va declara susținerea față de obiectivul Comisiei Europene de a tripla numărul de participanți al noului Program Erasmus care să permită includerea mai multor tineri cu oportunități reduse în activități. Este necesar ca programul să ajungă la categorii mai largi de tineri, utilizând mai intens instrumente de informare, comunicare și tehnologie.

A urmat un prânz de lucru, unde discuțiile dintre miniștri s-au axat pe stimularea unui dialog productiv în cadrul Erasmus și pe Strategia de Tineret a Uniunii Europene.

Relația dintre politicieni și tineri trebuie să se bazeze pe empatie, transparență, încredere și solidaritate. Factorii decidenți trebuie să asculte și să coopereze cu tinerii în vederea instituirii unui dialog real. Pentru aceasta ei trebuie să adapteze spațiile și metodele de dezbatere la nevoile si dorințele tinerilor, conectate la provocările societății actuale. Acestea au fost câteva dintre ideile despre care miniștrii prezenți au schimbat opinii, iar apoi aceștia au interacționat direct între ei și au avut discuții și pe alte diverse teme.

“Succesul și legitimitatea viitorului Dialog al Uniunii Europene cu Tinerii țin de includerea a cât mai multor tineri în proces, în special a celor cu oportunități reduse. Considerăm că este bine ca organizațiile neguvernamentale de și pentru tineret să ajungă să își desfășoare activitatea și în mediul rural sau în zone urbane precare”, a întărit ideea ministrul Ioana Bran, care apoi a avut câteva întrevederi personale cu mai mulți dintre miniștrii prezenți.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.