A crescut productia de grau in judet. Peste 5 tone la hectar

Vineri 31 august, Darius Filip, prefectul judeţului Satu Mare, a condus şedinţa Colegiului Prefectural. Conform ordinii de zi propuse, şedinţa a început cu o informare privind finalizarea campaniei agricole de primăvară – vară și pregătirea campaniei de toamnă de către Direcția Județeană pentru Agricultură Satu Mare datele fiind prezentate de către domnul director executiv, Ioan Cioltean.

Suprafaţa agricolă totală a judeţului este de 318244.76 de ha. Producţiile de grâu obţinute în anul 2018 sunt mai mari decât în anul precedent, de menţionat este faptul că şi calitatea grâului este una bună spre foarte bună. Producţia medie pe ha este de 5090 de kg. Campania de însămânţare a toamnei 2018 are o mică întârziere cauzată de de vremea nefavorabilă astfel că din totalul însămânţării 63011 ha s-au realizat doar 340 de ha la plantele de nutreţ.

Agricultura ecologică se dezvoltă şi la noi, în cursul anului 2018 s-au înscris 809 operatori din care 797 sunt producători agricoli. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agricole şi alimentare proaspete şi autentice, prin procese create să respecte natura şi sistemele acesteia.

Pentru a reduce fenomenul de import şi pentru asigurarea consumului din producția internă Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a derulat mai multe programe pentru susținerea produselor deficitare cum ar fi tomatele, porcii din rasele Bazna și Mangalița şi ovinele pentru comercializarea lânii. De asemenea se realizează Codul apei şi solului, simplificarea legislației și a procedurilor privind formele de sprijin din agricultură pe principiul ’’o singură cerere, un singur ghișeu” şi crearea de fonduri mutuale agricole pentru stabilirea veniturilor în cazul volatilității prețurilor la produsele agricole sau a produselor înregistrate.

La punctual al doilea punct de pe ordinea de zi pentru a marca “Ziua Limbii Române” Inspectoratul Şcolar al judeţului Satu Mare a realizat un frumos material de prezentare a limbii române. Pe 31 august, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Limbii Române. La 19 februarie 2013, plenul Camerei Deputaților a adoptat legea 53/2013 prin care se instituie ziua de 31 august ca Ziua Limbii Române. Această propunere legislativă a fost inițiată de 166 de parlamentari în 2011. În expunerea de motive, inițiatorul propunerii legislative explică faptul că “importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite“. Limba română este, între limbile romanice, a cincea după numărul de vorbitori, în urma spaniolei, portughezei, francezei şi italianei. Este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. 17 milioane se află în Romania, unde româna este limbă oficială şi limbă maternă pentru mai mult de 90% din populaţie.

La punctul diverse, prefectul Darius Filip a precizat că la nivelul judeţului Satu Mare s-au depus 14 dosare pentru despăgubirea în urma pestei porcine africane. S-au despăgubit 60 din totalul de 61 de porci (la cel nedespăgubit dosarul fiind în lucru), suma totală fiind de 53690 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.