Pomii care se pot taia doar cu autorizatie. Amenda de pana la 10.000 de lei

Există două specii de pom protejate de lege. Tăierea lor fără autorizaţie se sancţionează cu amendă de până la 10.000 de lei.

Astfel, persoanele care au nuci pe proprietate şi vor să-i taie, trebuie să ceară o autorizaţie. Cultura nucului este reglementată în mod special de Legea pomiculturii nr. 348/2003. Potrivit acestui act normativ, tăierea nucilor răzleţi şi din plantatii pomicole cu o suprafata mai mare de 0,5 ha, iar la arbuşti cu o suprafata mai mare de 0,2 ha, indiferent de proprietar, se face în baza unei autorizaţii. Regula prealabil este valabilă, în egală măsură, şi pentru castanii comestibili.

Cererea trebuie depusă cu cel puţin o lună înainte de tăierea pomilor răzleţi şi cu cel putin trei luni înaite pentru executarea defrişării în plantaţiile pomicole.

Aprobarea cererii de tăiere a nucilor se face în funcţie de trei criterii prevăzute de Legea pomiculturii. Plantaţia prezintă goluri, pomii sunt îmbătrâniţi şi au ramuri uscate în proporţie de 60% din coroană; pomii sunt amplasaţi într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes naţional sau local; pomii sunt amplasaţi pe aliniamentele drumurilor naţionale şi se pune în pericol siguranţa circulaţiei rutiere.

Autorizaţii se dau şi dacă plantaţia se află în declin, este infectată de micoze, bacterii, viruşi, a căror combatere nu se justifică economic sau dacă plantatia are durata normală de funcţionare expirată. Nucii pentru care s-a obţinut autorizatia de defrişare se vor marca dupa sistemul practicat la marcarea speciilor forestiere.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.