Ministrul Ioana Bran: Vor fi descentralizate toate bazele sportive și de tineret in județul Satu Mare

Ministrul Tineretului și Sportului, deputatul social-democrat Ioana Bran, detaliază modul în care Ministerul Tineretului și Sportului va ceda Primăriei Satu Mare Hotelul Sport, respuctiv cui ii apartine inițiativa in acest sens.

„În primul rând, trecerea Hotelului Sport la Primăria Satu Mare este una dintre prioritățile pe care le-am anunțat la începutul mandatului și nu vorbim aici doar despre această clădire rămasă în paragină ci despre viziunea și proiectul Guvernului de descentralizare în domeniul tineretului și sportului, parte a programului de guvernare al PSD.

La începutul lunii august, am aprobat în ședință de Guvern Memorandumul cu tema “Analiza de impact asupra transferului de competențe de la nivel central la nivel local în domeniul tineretului și sportului”. Prin acest memorandum propunem descentralizarea competențelor Ministerului Tineretului și Sportului, Direcțiilor Județene pentru Sport și Tineret, precum și ale cluburilor sportive și ale Caselor de Cultura ale Studenților, împreună cu resursele necesare acestora. Sunt și câteva excepții, dar acestea nu vizează județul Satu Mare. În urma procesului de descentralizare a competențelor, unitățile administrativ-teritoriale vor prelua aceste entități, cu toate resursele necesare exercitării, respectiv resursa umană, financiară şi patrimonială.

Aceasta este viziunea de descentralizare, fără valoare juridică, Legea sectorială urmând să reglementeze modul în care această viziune va fi implementată. Ca să se înțeleagă clar: viziunea va fi transpusă într-un proiect de lege care va intra în dezbaterea Parlamentului. Abia atunci, dacă va fi aprobat proiectul de lege, se va putea aplica în forma pe care eu mi-o doresc”, spune ministrul Ioana Bran.

Ministrul Tineretului si Sportului explica fatul ca la nivelul județului Satu Mare, sub această incidență vor intra pe lângă Hotelul Sport și Taberele Scolare, dar și Direcția Județeană pentru Sport și Clubul Sportiv cu toate ramurile aferente.

Ministrul Ioana Bran a decis ca, acolo unde este posibil, să facă demersuri pentru a ceda mai repede unele baze sportive administrațiilor locale.

„În contextul descentralizării, în mai multe cazuri din țară, am hotărât să cedăm înainte aceste clădiri. Este și cazul fostului Hotel Sport din Satu Mare. În acest sens, am trimis în urmă cu circa o lună o adresă Primăriei Satu Mare prin care solicitam să adopte o hotărâre de Consiliu Local pentru a vedea că există un interes clar pentru preluarea clădirii, apoi e nevoie de un aviz de legalitate al Instituției Prefectului Satu Mare, dar și o de adeverință care să ateste că imobilul este grevat de sarcini. Acesta este primul pas birocratic, după care urmează alți pași până când proiectul de hotarâre va intra pe masa Guvernului. Vreau să se înțeleagă că este un proces complex, care nu se poate întâmpla peste noapte”, a precizat ministrul Ioana Bran.

În ceea ce privește înființarea unui Centru de excelență pentru Scrimă în clădirea ”Hotel Sport”, ministrul Ioana Bran afirmă că acest lucru cade în competența Federației Romane de Scrimă și a Comitetului Olimpic Sportiv Român, nicidecum a Primăriei Satu Mare.

“După ce se va finaliza procedura de trecere a clădirii, inițiativa pentru înființarea unui Centru de excelență pentru Scrimă trebuie să aparțină Federației Române de Scrimă, iar autorizarea efectivă este dată de Comitetul Olimpic Sportiv Român. Personal, încurajez dezvoltarea cât mai multor centre de excelență și ar fi un lucru benefic ca municipiul Satu Mare să aibă un astfel de centru”, a punctat ministrul Tineretului și Sportului.

Un Comentariu la "Ministrul Ioana Bran: Vor fi descentralizate toate bazele sportive și de tineret in județul Satu Mare"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.