Riscuri la care se expun romanii care lucreaza in strainatate. Ce spune reprezentantul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni

 

Instituția Prefectului a găzduit azi, 21 august, cea de-a II-a etapă a campaniei naţionale de informare „Informare acasă! Siguranță în lume!” organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Reprezentatul ministerului a fost subsecretarul de stat Victor Ionescu.

Obiectul campaniei este de a informa cetăţenii români asupra potențialelor riscuri la care se supun în momentul în care iau decizia de a lucra în străinătate fără a avea un contract de muncă legal, fără a cunoaște limba statului de rezidență sau fără a ști care le sunt drepturile, libertățile, dar și responsabilitățile în calitate de cetățeni europeni.

Dintre recomandările făcute de Ministerului pentru Românii de Pretutindeni cetăţenilor români care vor să plece la muncă în străinătate enumerăm: să se informeze, în prealabil, la misiunea diplomatică a statului de destinaţie, acreditată în România, în legătură cu condiţiile în care poate intra pe teritoriul statului respectiv în scop de muncă; să verifice cu atenție oferta locului de muncă; să verifice legislația țării gazdă astfel încât să evite orice fel de acțiune lucrativă care l-ar plasa în ilegalitate; să nu accepte să plece la muncă în străinătate fără un contract de muncă sau forme legale de angajare acceptate în țara de destinație; să citească cu atenție prevederile contractului. În cazul în care există aspecte neclare, să solicite sprijinul unui jurist.

La eveniment a fost prezent prefectul judeţului Satu Mare, Darius Filip, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Satu Mare dar şi ai unităţilor administrative teritoriale din judeţ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.