Morminte, podoabe, monede si fragmente de fresca, descoperite la Biserica Reformata din Acas (Fotogalerie)

Mai multe obiecte din epoca medievală au fost scoase la lumină de arheologii sătmăreni, în urma săpăturilor care se efectuează în interiorul Bisericii Reformate din Acâș, biserică aflată în curs de reabilitare, prin intermediul unui proiect finanțat din fonduri europene. 

Lucrările de reabilitare a bisericii au început în luna aprilie 2018 și au termen de finalizare luna noiembrie 2019. Înainte de începerea lucrărilor de amenajare a interiorului bisericii, a fost necesară cercetarea arheologică pentru a putea fi evaluat situl. Arheologii de la Muzeul Județean Satu Mare, implicați în aceste săpături, au descoperit până acum câteva morminte, podoabe, monede, podele din perioada medievală și fragmente de frescă. Totodată, specialiștii au descoperit și fundații care atestă anumite etape ale refacerii bisericii.

Pentru a nu întârzia prea mult etapele prevăzute în contract, lucrările de reabilitare a bisericii se efectuează în paralel cu săpăturile arheologice, lucrându-se la restaurarea părții exterioare a clădirii. Cercetările vor continua și în perioada următoare, specialiștii apreciind că până la sfârşitul lunii august se va finaliza şi această etapă a descărcării arheologice. O parte dintre obiectele care au fost salvate în urma săpăturilor au fost duse pentru recondiționare în laboratorul Muzeului Județean Satu Mare. După ce șantierul arheologic va fi închis vor începe și lucrările de reabilitare a interiorului bisericii.

Construită în a doua jumătate a secolului XIII, imediat după marea invazie tătară din 1241, Biserica Reformată din Acâș era parte integrantă a mănăstirii benedictine, o mănăstire de familie, construită de familia nobiliară Ákos. În cursul veacului al XII-lea și al celui următor, a devenit o tradiție pentru marile familii nobiliare fondarea unor mănăstiri pe domeniile lor, care urmau să fie patronate chiar de ele, susținându-le printr-un substanțial sprijin financiar.

În peretele de nord al navei se mai păstrează o ușă zidită, cu ancadrament semicircular, urmă a existenței mănăstirii, fiind accesul în biserică pentru laici. Intrarea de pe fațada de vest datează de abia din perioada barocă.

Conform tradiției, mănăstirea trebuia să fi fost la nord de biserică, unde, cu ocazia unor lucrări de restaurare executate la finele secolului XIX, au fost descoperite urmele unui edificiu ecleziastic.

Arhitectura din cărămidă este caracteristică zonelor sărace în piatră și păstrează toate caracteristicile stilului romanic.

Cele două turnuri ale fațadei vestice sunt destinate să adăpostească clopotele.

Etajul de jos al turnurilor este luminat prin câte o fereastră strâmtă și înaltă, iar ultimele, prin ferestre geminate. Portalul de pe fațada vestică este opera restaurării de la cumpăna secolelor XIX-XX (1896-1902), executată de arhitectul Schulek Frigyes.

Biserica Reformată din Acâș este cel mai valoros monument de arhitectură ridicat în stil romanic din această parte a țării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.