Laborator cu regizori rusi, la Teatrul de Nord

Actorii şi scenografii Teatrului de Nord Satu Mare vor trebui să pregătească piese de teatru folosind mijloace improvizate, în cadrul experimentului “Laboratorul teatral” coordonat de regizorul rus Oleg Loevski.

Experimentul se desfăşoară în perioada 13-19 august, fiind invitaţi tinerii regizori Nikolai Ruski, Nikita Betehtin şi Dumitru Acriş.

“În cadrul proiectului, actorii secţiei române a Teatrului de Nord, împărţiţi în trei echipe vor lucra intensiv pe texte contemporane, timp de cinci zile, experimentând punerea în scenă a trei spectacole, contra cronometru. Intenţia acestui laborator este de a-i scoate pe actori din zona de confort, oferindu-le provocarea unor repetiţii de maximă intensitate, sub presiunea timpului şi cu mijloace de producţie improvizate. Cele trei spectacole vor fi prezentate publicului pe scena Teatrului de Nord în ultimele două zile ale proiectului”, se arata intr-un comunicat de presa primit din partea Teatrului de Nord.

Oleg Loevski este unul dintre cei mai influenţi producători de teatru din Rusia şi iniţiatorul acestui tip de laborator teatral (în ultimii 20 de ani s-au organizat sute de ediţii în toate teatrele din Rusia, dar şi în străinătate) care promovează dramaturgia contemporană sau, folosindu-se de creativitatea tinerilor, găseşte direcţii noi şi necesare pentru lumea teatrală actuală. Oleg Loevski şi-a început cariera sfidând comunismul şi câştigându-şi reputaţia ca dramaturg, scenarist şi critic de teatru. Este directorul adjunct al Teatrului pentru Copii şi Tineret din Ekaterinburg şi preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Teatrelor pentru Copii şi Tineret.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.