Ce alimente vor fi distribuite prescolarilor si elevilor in anul scolar 2018-2019

Astăzi, 27 iulie, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Județean Satu Mare, prezidată de vicepreședintele Ioan Rus, consilierii au aprobat lista produselor care vor fi distribuite preșcolarilor și elevilor din județ, în anul școlar 2018-2019.

Această listă a fost alcătuită în urma consultării comisiei pentru implementarea „Programului pentru școli al României în perioada 2017 – 2023”, comisie constituită la nivel județean. S-a propus astfel ca pe raza județului Satu Mare fructele ce urmează a fi distribuite în următorul an școlar să fie mere, iar pentru produsele lactate s-a propus distribuția de lapte UHT fără adaos de zahăr sau alți îndulcitori și fără adaos de cacao. Pentru produsele de panificație s-a propus asigurarea cornurilor din făină integrală fără adaos de zahăr sau îndulcitori și alți aditivi alimentari și a biscuiților uscați din făină integrală fără adaos de zahăr, îndulcitori și alți aditivi alimentari.

În urma aprobării acestei liste, în anul școlar 2018 -2019, preșcolarii și elevii sătmăreni vor beneficia 3 zile pe săptămână de lapte și corn și două zile pe săptămână de biscuiți și fructe. Limita valorică maximă pentru un preșcolar sau elev este de 7 lei pe zi.

Contractul de furnizare va fi încheiat pe o durată de 1 an, în baza unei licitații care se va desfășura pentru fiecare produs, respectiv fructe, lapte și produse de panificație. Județul a fost împărțit în 4 zone – Satu Mare, Carei, Oaș și Tășnad, iar pe fiecare zonă se vor întocmi 3 contracte. Procedura de achiziție va fi începută în data de 31 iulie.Programul pentru şcoli al României cuprinde și o serie de măsuri educative care însoţesc distribuţia fructelor, produselor de panificație și a produselor lactate. Aceste măsuri presupun organizarea de vizite la ferme pomicole/legumicole sau la ferme de producere a laptelui, la expoziţii, târguri sau alte evenimente similare, organizarea de concursuri tematice legate de consumul acestor produse sau activităţi educative practice. Până în prezent Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare nu a comunicat propunerile de măsuri educative solicitate. Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Satu Mare, Ioan Rus, în perioada următoare se va întruni din nou comisia pentru implementarea „Programului pentru școli al României în perioada 2017 – 2023”, pentru a stabili și măsurile educative care însoțesc acest program. De altfel, în cadrul ședinței extraordinare de astăzi, consilierii județeni Ioan Pop și Virgil Enătescu au dezbătut acest aspect, apreciind necesitatea desfășurării unor ore de sănătate și de educație alimentară în școli.

Pe de altă parte, Consiliului Județean Satu Mare urmează să stabilească proceduri exacte de sancționare a furnizorilor, în cazul în care produsele nu vor corespunde standardelor de calitate impuse sau dacă nu se va respecta programul de distribuție. În anul școlar 2018 – 2019 vor beneficia de aceste produse 34.643 de preșcolari și elevi din județul Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.