La Oradea se vor face în premieră operaţii pe cord deschis. Aparatul va fi primit in comodat de la Satu Mare

Spitalul din Oradea va primi în comodat de la cel din Satu Mare ultimul aparat de care mai avea nevoie pentru operatii pe cord deschis, scriu jurnalistii de la www.ebihoreanul.ro. Este vorba despre o pompă de circulaţie extracorporală, care funcţionează ca o “inimă” de rezervă pe timpul operaţiei. Predarea în comodat a aparatului a fost facilitată de discuţiile purtate de cei doi preşedinţi de consilii judeţene, din Bihor şi Satu Mare.

Detalii despre acest demers au fost prezentate, azi, 18 iulie într-o conferinţă de presă, de către preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pásztor Sándor, managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, preşedintele CJ Satu Mare, Pataki Csaba, şi managerul Spitalului Judeţean din Satu Mare, Adrian Marc.

Potrivit managerului Spitalului Judetean Satu Mare, aparatul nu a fost folosit niciodată, din cauza lipsei de resurse umane specializate care să poată efectua operaţii pe cord deschis.

“În momentul în care se face o operaţie pe cord, tot fluxul sanguin trebuie deviat. Aparatul preia sarcina inimii, face ca sângele din organism să ajungă la plămâni şi la creier, şi pe perioada intervenţiei oferă confortul necesar chirurgului de a opera într-o plagă curată. Acest aparat este practic o inimă pe timpul operaţiei”, a spus Carp.

Şi pacienţii din Satu Mare care au nevoie de astfel de intervenţii vor fi operaţi la Oradea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.