Planta ocrotita de lege, descoperita pe un canal din judet. Este un “vanator” desavarsit (Foto&video)

O planta ocrotita de lege, Otratelul de balta (Utricularia vulgaris), a fost descoperita de catre Adrian Danciu, pe canalul de irigatii de la Berveni. Este vorba despre o planta acvatica carnivora.  

“Am vorbit astazi cu cei de la APM Satu Mare si cu cei de la Biodiversitate, care mi-au confirmat faptul ca planta carnivora Utricularia Vulgaris nu a mai fost semnalata pe canalul de irigatii de la Berveni. Problema este ca zona in sine nu este o zona ocrotita de lege, dar planta este. Sa vedem ce-i de facut … macar un panou de informare nu cred ca ar strica, avand in vedere ca este o planta rara si ocrotita de lege”. scrie Adrian Danciu pe pagina sa de Facebook.

Otrățelul de baltă este o planta acvatică carnivora cu flori galbene, ieșite la suprafața apei. Planta prezintă mici capcane subacvatice de forma unor vezici-baloane ovale cu o deschizătură la un capăt. Când aceasta este închisă, vezica elimină apa prin pereți, creând un vid care trage înăuntru mici nevertebrate și chiar peștișori care declanșează ușile capcanei. Prada este digerata de enzimele secretate de planta.

Cu ajutorul capcanelor sale, otrăţelul de baltă poate să prindă până la o mie de astfel de vieţuitoare pe zi, fiecare insectă fiind digerată în circa 20 de minute.

Săculeţii au însă şi rol în conservarea plantei. După ce planta şi-a format fructul, capacelele capcanelor înţepenesc lăsând apa să pătrundă în interior. Planta devine mai grea, se scufundă şi seminţele vor ajunge la fundul apei, unde vor putea să reziste în cursul iernii.

Utricularia vulgaris este frecvent întâlnita plutind liber în apele puțin adânci, fiind larg răspândite în întreaga Europa, Africa de Nord și SUA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.