Adrian Marc: “Siguranța pacienților, prioritatea nr. 1”

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare (SJUSM) organizează în perioada 4 – 18 mai o serie de activități cu scopul de a îmbunătăți igiena mâinilor în cadrul îngrijirilor pentru sănătate, făcând astfel din siguranța pacienților PRIORITATEA nr. 1. 

Infecțiile asociate asistenței medicale (IAAM) reprezintă una dintre cele mai importante cauze de deces și suferință pentru pacienții spitalizați din întreaga lume, astfel încât, prevenirea infecțiilor este considerată, pe bună dreptate, piatra de temelie a siguranței pacienților.

“Este o acțiune care se încadrează într-o campanie la nivel mondial, promovata de Organizația Mondiala a Sănătății. Noi vrem să transpunem acest eveniment la nivelul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare, pe o temă de mare actualitate: mâinile curate. Igiena mâinilor este foarte importantă în ceea ce înseamnă act spitalicesc. Desfășurăm această acțiune alături de alte trei spitale din România și are un mesaj focusat: importanța igienei mainilor în spital”, spune Adrian Marc, managerul Spitalului Județean Satu Mare.

“Mâine debutează la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare campania – Salvează vieți, igiena mâinilor. Aceasta are ca și scop conștientizarea importanței igienei mâinilor în prevenirea infecțiilor. În cazul personalului medical este important să se respecte tehnica corectă de igienă a mâinilor, pentru prevenire transmiterii germenilor în spital, iar pentru aparținători și vizitatori este important să conștientizeze că atat la intrarea cat și ieșirea din secție să isi dezinfecteze mainile, pentru a nu aduce în spital sau a nu duce acasă germeni”
Mâine, începând cu ora 11.00, vor debuta la Spitalul Județean de Urgenta Satu Mare o serie de acțiuni de conștientizare, printre care și o acțiune practică. Cu ajutorul unei aparaturi speciale se vor face verificări dacă persoanele care intră în spital s-au igienizat în mod corespunzător”, a declarat directorul de îngrijiri, Raluca Tarba.

Perioada de derulare a campaniei în Spitalul Județean de Urgență Satu Mare este 4 – 18 mai. În această perioadă vor avea loc mai multe activități legate de îmbunătățirea igienei mâinilor:

• 04 Mai 2018 – desfășurarea unei acțiuni de instruire privind tehnica corectă de igienă a mâinilor pentru personalul medical, pacienți și aparținători, utilizarea metodelor moderne de verificare a respectării tehnicii ( UV Black Box). Distribuirea de flyere cu informații despre prevenirea sepsisului către personalul medical și pacienți. Susținerea Campaniei mondiale „SALVEAZĂ VIEȚI: Igiena Mâinilor” prin postarea pe site-ul OMS #sepsis #handhygiene a cât mai multor fotografii alături de îndemnul de anul acesta “Stă în mâinile tale prevenirea sepsisul în unitățile sanitare”.

• 14-18 Mai 2018 – va avea loc vizita unei echipe de specialiști în prevenirea infecțiilor din Marea Britanie care vor susține cursuri privind: igiena mâinilor; curățenia mediului de spital; tehnica aseptică; prevenirea infecțiilor de plagă chirurgicală și comunicare profesională. Campania de conștientizare a importanței igienei măinilor în prevenirea infecțiilor va continua prin organizarea în spital a unui concurs de postere cu tema campaniei și acordarea unor premii campionilor în prevenirea infecțiilor.

Prin organizarea acestei campanii SJUSM dorește conștientizarea personalului implicat în îngrijirea pacienților cu privire la importanța igienei mâinilor în reducerea transmiterii germenilor și prevenirea infecțiilor asociate asistentei medicale.

SJUSM s-a înregistrat anul acesta pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru a participa la Campania Mondială „SALVEAZĂ VIEȚI: Igiena Mâinilor” (SAVE LIVES: Clean Your Hands) alăturându-se celor peste 20 935 de spitale din 180 de țări care s-au angajat să susțină campanii pentru igiena mâinilor. Până în prezent din Romania s-au înregistrat în campanie un număr de 24 spitale.

Campania mondială anuală „SALVEAZĂ VIEȚI: Igiena Mâinilor”, a fost lansată în anul 2009 de către OMS în cadrul programului „Primului Apel Global pentru Siguranța Pacienților: Îngrijirile Curate sunt Îngrijiri Sigure” (First Global Patient Safety Challenge: Clean Care is Safer Care).

Campania „SALVEAZĂ VIEŢI: Igiena Mâinilor” se desfășoară în fiecare an pe data de 5 mai, sub coordonarea OMS care sprijină profesioniştii din domeniul sănătăţii să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor şi astfel să sprijine prevenirea infecţiilor asociate asistentei medicale, care pun frecvent viaţa în pericol.

Scopul campaniei este de a crește nivelul de conștientizare în ceea ce privește importanța igienei mâinilor în domeniul îngrijirilor de sănătate și ”să unească oamenii” la nivel global pentru a susține îmbunătățirea igienei mâinilor.

Campania desfasurata in SJUSM se adreseaza: personalului medical (medici, asistenti medicali, personal auxiliar); personalului tehnic-administrativ; pacientilor; apartinatorilor si vizitatorilor, deoarece fiecare dintre noi poate juca un rol important in prevenirea sepsisului.

Igiena mâinilor efectuată la momentul potrivit și în mod corect, trebuie respectată atât de către personalul medical cât și de către pacienți și aparținători pentru a preveni transmiterea încrucișată a infecțiilor. De asemenea, identificarea precoce a semnelor și a simptomelor sepsisului poate salva viața pacientului astfel că, scopul campaniei de anul acesta este și cel de a familiariza personalul medical și pacienții cu noțiunea de sepsis și modul în care poate fi prevenită evoluția unei infecții în sepsis.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.